Глава Пентагону в Києві: НАТО сформує стратегію протистояння РФ на південному фланзі?

Йдеться про закріплення неформальної коаліції причорноморських країн, спроможної стримувати російську агресію в регіонах Чорного і Азовського морів

17 жовтня глава Пентагону Ллойд Остін вирушив у тижневе європейське турне, під час якого, зокрема, відвідає країни Чорноморського регіону – Грузію, Румунію та Україну, щоби «запевнити союзників і партнерів у підтримці Америки їхнього суверенітету перед лицем російської агресії». Завершиться його поїздка в столиці Бельгії – Брюсселі, де він візьме участь у засіданні міністрів оборони НАТО.

Пан Остін прибуває до Києва у вівторок, 19 жовтня.

В межах візиту він зустрінеться із найвищим політичним і військовим керівництвом нашої країни – президентом Володимиром Зеленським та главою Міноборони Андрієм Тараном, з якими обговорить прогрес України в реалізації реформ оборонної промисловості, необхідних для руху вперед її євроатлантичних прагнень, двостороннє співробітництво та безпеку в Чорному морі.

Візит глави Пентагону – подія непересічна

23 серпня 2017 року міністр оборони США вперше за десять років відвідав Україну. Цим міністром був Джеймс Меттіс.

«Він тоді взяв участь в урочистих заходах, присвячених Дню Незалежності нашої країни, а також зустрівся з президентом України Петром Порошенком і своїм українським колегою Степаном Полтораком», - розповідає Укрінформу заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

Візит Меттіса хоч і не став проривним, але…

Джеймс Меттіс та Степан Полторак / Фото: The New York Times

«Заклав підвалини для початку поставок Україні летального озброєння для відбиття російської агресії», - наголошує капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

«А ще – США тоді ухвалили остаточне рішення про передачу протитанкових систем «Джевелін», - доповнив колегу пан Самусь.

Що стосується нинішнього візиту Ллойда Остіна, то, кажуть експерти, відбувається він в інших геополітичних умовах. Тож і очікування від нього інші.

Слід зазначити, що чотиризірковий генерал Остін не просто американський урядовець. Він колишній командувач Центрального оперативного командування США USCENTCOM, спеціаліст по «гарячим точкам». І нинішній візит відбувається в межах більш широкої «Чорноморської» його поїздки.

«Генерал Остін, як уже відомо, відвідає Румунію, Грузію, Україну, а потім в Брюсселі він планує зустрітися з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Виглядає так, що США і НАТО нарешті визначилися зі своєю стратегією протистояння Росії на південному фланзі. І відбувається формування неформальної коаліції для реалізації «Чорноморської стратегії». Визначення конкретних заходів стримування Росії – не компетенція міністра оборони. Це буде визначатись Європейським командуванням (USEUCOM) у взаємодії з відповідними структурами НАТО і причорноморських союзників. Задача Ллойда Остіна – надати політичний імпульс цим зрушенням», - акцентує керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

«Україна, Грузія, Румунія… Ці країни є Чорноморськими партнерами і союзниками Сполучених Штатів. Вочевидь, саме на них, а не на Болгарію чи Туреччину, США сподіваються опиратися в регіоні», - каже заступник директора ЦДАКР. І додає, що цей візит є стратегічно важливим: «Сподіваюся, що США і НАТО нарешті сформують власну стратегію у Чорному морі. Тому що, на жаль, такої стратегії у них до сих пір немає».

Глава Пентагону у Грузії

Це, якщо загалом. Натомість, що стосується конкретно нашої країни…

«Безумовно, для України це певний сигнал: з одного боку – сигнал «вибачення» за невідповідне, на думку українських і американських експертів, представництво Сполучених Штатів на саміті «Кримської платформи», а з іншого – меседж про підтримку євроатлантичного прагнення України», - вважає Павло Лакійчук.

Зустріч Ллойда Остіна з президентом Зеленським і міністром оборони Тараном, продовжує він, матиме і двосторонній воєнно-політичний і військово-технічний вимір.

«Військова допомога Україні США сягнула певної медіани і потребує «звірити годинники» в якому напрямку рухатися далі. Результатом, певно, будуть домовленості щодо напрямків військово-технічного співробітництва, допомоги в рамках Ініціативи зі сприяння безпеці України USAI тощо», - зазначив військовий експерт.

«Нещодавно – в серпні-вересні – відбулися дуже важливі контакти і візити, під час яких представники «Укроборонпрому» та міністерства стратегічної промисловості обговорювали з американськими колегами перспективні проекти в різних галузях – протиракетній, авіа- кораблебудівній тощо. Відтак, думаю, що глава Пентагону США, крім усього іншого, летить зафіксувати те, що було напрацьовано раніше, а також дати старт реалізації конкретним напрямкам роботи. Про що йдеться? Все залежатиме від того, як і про що домовляться сторони», - каже Михайло Самусь.

«Візит глави Пентагону – знаковий. Позитив для нас і в плані іміджевому (підтримка), і в плані матеріальному (надання допомоги). Якою може бути ця допомога? В питанні надання озброєння адміністрація Байдена лояльно до нас ставиться. Не виключаю, що може бути узгоджене, наприклад, питання про можливу передачу нам двох батарей тактичної системи протиракетної оборони «Залізного куполу», - стверджує військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Президент України та міністр оборони США Ллойд Остін під час візиту Зеленського до США

Другий вимір – євроатлантичні прагнення України. США виступає за підтримку членства України в НАТО, але наполягає на виконанні «домашнього завдання» у вигляді внутрішніх реформ.

«Під час зустрічі високопосадовців обов’язково йтиметься про реформи сектору безпеки України. Можливо, обговорюватиметься і участь України в операціях НАТО, розширення участі українських підрозділів в Силах реагування НАТО (NATO Response Force)», - підкреслив пан Лакійчук.

В Росії розуміють значення і наслідки поїздки Ллойда Остіна. Чи реагуватимуть?

На думку Олега Жданова, у Кремля з цього приводу цілком може трапитися істерика: «Не виключено, що РФ збільшить кількість обстрілів на Донбасі. Але нічого більше вдіяти країна-агресор не зможе».

Подібним чином висловився Павло Лакійчук. Він каже, що Москва, яка, граючи на протиріччях між причорноморськими державами, тривалий час вміло «змішувала карти» в формуванні системи регіональної безпеки в Чорному морі, також розуміє значення цієї поїздки і її можливі наслідки.

«Кремль буде, швидше за все, грати на підвищення ставок, загострення обстановки, намагатиметься внести розкол між причорноморськими державами-членами НАТО і партнерами. Втім, візит американського міністра оборони – це не початок процесу чорноморської безпеки, це вже його структурування. І завадити їм на цьому етапі буде досить складно», - запевняє експерт Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

Натомість Михайло Самусь наголосив, що нас узагалі не повинна цікавити реакція Кремля: «На сьогодні в нас є свої завдання і місія – відновити територіальну цілісність та суверенітет».

Все це ми повинні робити за рахунок нарощення економічної потужності, впровадження реформ, максимальної розбудови збройних сил, налагодження контактів із сильними світу цього – щонайперше зі США…

«А реакція РФ… Ну, якщо вони посилюватимуть обстріли українських позицій, то, нагадаю, що зараз є чітка команда від Головнокомандувача ЗСУ про те, що кожен командир може самостійно ухвалювати рішення стосовно відповіді. Тож якщо стрілятимуть – отримають у відповідь стільки ж само, а то й навіть більше», - каже військовий експерт.

Втім, продовжив він, Кремль навряд чи зараз піде на якесь загострення: «Зараз у Путіна насолоджуються черговою перемогою на газовому ринку. Вони розраховують, що коли зупиниться енергетика в Європі та в Україні – «расєя-матушка» тут же зможе прийти на допомогу».

Ну, на це й була розрахована вся ця гібридна комбінація, на яку, попри всю свою очевидність, адміністрація Байдена разом з керівництвом Німеччини чомусь погодилися.

«До чого все це призведе – побачимо. Втім, певен, що Україна вийде з цього достойно, а от як вийде Європа – це вже інше питання», - підсумував Михайло Самусь.

Мирослав Ліскович. Київ

Перше фото: Carlos Bongioanni/Stars and Stripes