Україна напрацьовує нову «дорожню карту» відносин із США - Жовква

Україна напрацьовує нову дорожню карту відносин зі Сполученими Штатами Америки, яку мають почати реалізовувати цього року.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента України, дипломатичний радник Президента Ігор Жовква у статті для "Дзеркала тижня"

"Ставимо за мету побудувати ефективний діалог із новою адміністрацією США на всіх рівнях, у тому числі на найвищому. На порядку денному залишається офіційний візит Президента України до США. Вже зараз напрацьовуємо нову змістовну "Дорожню карту" двосторонніх відносин, яку маємо обговорити та почати реалізовувати вже у 2021 році", - зауважив Жовква.

Читайте також: Президентка Молдови відвідає Україну 12 січня - Жовква

Серед важливих завдань у відносинах із США, Жовква назвав налагодження системного діалогу з представниками оновленого Конгресу задля подальшого зміцнення двопартійної підтримки України.

"Працюватимемо, щоб оновлена політика США сприяла зміцненню трансатлантичної єдності, посиленню НАТО та розширенню і зміцненню безпекової підтримки України. Окремий блок питань — нові економічні проєкти між Україною і США у сфері сільського господарства, енергетики, інформаційних технологій", - додав він.

Також Жовква розповів, що Україна продовжуватиме взаємодію із Францією у політичній та економічній сферах, зокрема у першій половині 2021 року дипломати у владі готуватимуться до змістовних переговорів на найвищому рівні під час офіційного візиту президента Франції Макрона до України, впродовж якого буде започатковано й низку нових економічних проєктів.

Читайте також: На Банковій назвали пріоритети дипломатичної роботи на цей рік

Жовква також розповів, що з огляду на заплановані восени 2021 року парламентські вибори в Німеччині, Україна працюватиме над закріпленням у виборчих програмах провідних політичних партій ФРН «українського питання» — позиції на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

"Враховуючи тісні дружні відносини, які встановились у Президента Зеленського з прем’єр-міністром Італії під час візиту до цієї держави, очікуємо на візит голови італійського уряду в Україну, що має відбутися у 2021 році", - додав Жовква.

Читайте також: Кулеба привітав нове керівництво ОБСЄ

Крім того, Жовква розповів, що Україна продовжуватиме активний діалог і взаємодію з іншими державами «Групи семи», зокрема йдеться про реалізацію встановленого стратегічного партнерства з Великою Британією, проведення плідного діалогу щодо мобільності та безвізу з Канадою, реалізацію економічних проєктів із новим урядом Японії.

За словами Жовкви, не менш важливим пріоритетом стане реалізація інтересів України у регіональному вимірі та особливого значення має посилення стратегічного партнерства України з Туреччиною — важливим партнером у Чорноморському регіоні.

Жовква додав, що на початку 2021 році планують проведення чергової Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною при співголовуванні двох президентів.

Фото: president.gov.ua