Законопроєкт Зеленського про децентралізацію планують у п'ятницю направити до КСУ

Оновлено

Перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко сподівається, що Рада зможе відправити законопроєкт 2598 "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" у Конституційний Суд для отримання висновку в п'ятницю, 20 грудня.

Про це Корнієнко сказав на брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спочатку починається все із спрямування законопроєкту щодо змін до Конституції до Конституційного Суду. Це так зване нульове голосування. Я думаю, що в четвер ми навряд чи зможемо відправити, тому що текст з'явився тільки сьогодні. Текст є невідкладним, як Президент його визначив. Він (текст - ред.) виноситься в порядок сесії, і завтра, я думаю, проголосуємо скорочення термінів підготовки до цього нульового читання для того, щоб у п'ятницю спробувати спрямувати цей законопроєкт до Конституційного Суду", - зазначив Корнієнко.

Депутат сподівається, що до кінця поточної сесії парламенту, яка закінчиться в січні, Рада отримає висновок з КС щодо відповідності законопроєкту 2598 Конституції.

"Але це не є якоюсь обов'язковою програмою. Якщо він (висновок КС - ред.) буде на наступній сесії, відповідно тоді внесення цих змін до Конституції розтягнеться до осінньої сесії Ради, до четвертої", - сказав Корнієнко.

Читайте також: Законопроєкт Зеленського про зміни до Конституції щодо децентралізації з’явився на сайті ВР

Він також зауважив, що не є метою ухвалити законопроєкт 2598, щоб провести дострокові місцеві вибори.

"Я думаю, що місцеві вибори по існуючій Конституції є в жовтні, і вони, скоріше за все, і відбудуться в жовтні. І ці зміни ми спробуємо максимально оперативно прийняти", - зазначив Корнієнко.

Він також запевнив, що жодних особливих статусів щодо регіонів України, включаючи Донбас, немає в законопроєкті 2598.

За словами Корнієнка, згідно з Конституцією, особливість мають два регіони - АР Крим і Київ. Законопроєкт 2598 не вносить жодних змОлександр ін у розділ про Крим, а правовий статус Києва визначено окремими законами.

Як повідомлялося, 13 грудня Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №2598 “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)”.

Згідно з ним, для адміністративного нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади пропонується запровадити інститут префектів. Префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету міністрів Президент.

Передбачається, що префект може зупиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Окрім того, законопроєктом передбачено, що у разі ухвалення головою громади, радою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, Президент за поданням префекта зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.