Берлін закликає не перебільшувати значення "формули Штайнмаєра"

Так звана "формула Штайнмаєра" торкається лише одного з аспектів мирного врегулювання, тому не треба перебільшувати її значення.

Таку думку висловив у середу представник МЗС ФРН Райнер Бреуль на брифінгу в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Тут є певне непорозуміння: у самій Формулі Штайнмаєра йдеться винятково про послідовність надання особливого статусу регіонам і проведенням місцевих виборів", - зазначив дипломат.

Він уточнив, що відповідно до формули особливий статус буде введений тимчасово в день проведення місцевих виборів, а на постійній основі – після підтвердження їх легітимності ОБСЄ.

"Це і є "формула Штайнмаєра". Звичайно це — лише частина загального пазлу", - сказав Бреуль.

Серед тем, які ще треба обговорювати, він назвав точне визначення того, як виглядатиме особливий статус, а також питання кордону.

На запитання, чи є для німецького уряду повернення контролю Україною над власним кордоном передумовою проведення виборів, Бреуль визнав, що "це питання, яке ще потребує обговорення, щодо якого ще потрібна домовленість".

Дипломат додав, що наступні кроки потребують "важких компромісів". Мінські угоди при цьому залишаються дорожньою картою, підкреслив він.

На прохання прокоментувати протести, які викликало схвалення Києвом Формули, представник німецького МЗС зауважив, що не коментуватиме висловлювання української опозиції. Водночас він назвав зрозумілим, що це є "високоемоційним", контроверсійним питанням, яке активно дискутується в українському громадянському суспільстві.

Читайте також: Зеленський вірить, що йому вдасться переграти Путіна — Геращенко

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Сході України Мартін Сайдік заявив, що 7 жовтня буде поновлено розведення сил і засобів у Золотому та Петрівському на Донбасі.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу. Ввечері 1 жовтня у центрі Києва пройшла акція проти "формули Штайнмаєра".

Аналітик Європейської ради зовнішніх відносини (м. Берлін) Густав Грессел застеріг Україну від "фейкового прогресу" за формулою Штайнмаєра. Франція може спонукати до імплементації так званої "формули Штайнмаєра" на неналежних для України умовах заради досягнення цілей своєї політики зближення з Росією, підкреслив експерт.

Читайте також: Дати "нормандського саміту" поки немає - Берлін

В Євросоюзі позитивно оцінили домовленості, які були досягнуті 1 жовтня в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи, та пов’язують з ними сподівання на довгострокове та мирне рішення для конфлікту на сході України, заявила речник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич.