Байден закликав провести розслідування проти Трампа

Ексвіцепрезидент США Джо Байден звинуватив Дональда Трампа у зловживанні владою та закликав провести розслідування проти чинного глави Білого дому у зв'язку з повідомленнями, що він міг чинити тиск на владу в Україні.

Про це Байден заявив у суботу в штаті Айова в контексті своєї президентської кампанії, повідомило видання The Hill.

"Залежно від того, що знайде Палата представників, йому (Дональду Трампу – ред.) може бути оголошений імпічмент, але я не роблю жодних суджень зараз. Палата представників має розслідувати це", - заявив лідер перегонів серед демократів.

Він підкреслив, що дії Трампа виглядають як "надмірне зловживання владою". 

Читайте також: Україна стала новим чинником у передвиборчій кампанії в США - Клімкін

Як повідомлялося, у США набирає обертів скандал після того, як співробітник розвідки, який опрацьовував телефонну розмову Президента Трампа з "іноземним лідером", яким може бути Президент України Володимир Зеленський, подав скаргу своєму керівництву. Його непокоїли окремі висловлювання Дональда Трампа, які, згідно з даними американських ЗМІ, можуть трактуватися як тиск на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є прямим конкурентом Трампа на наступних виборах Президента США.

У п'ятницю видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела, ознайомлені із ситуацією, повідомило, що під час телефонної розмови президентів США й України в липні цього року Дональд Трамп принаймні вісім разів повертався до прізвища Джо Байдена в контексті необхідності ініціювати в Україні розслідування проти його сина.

Читайте також: У Штатах закликають до імпічменту Трампа через спроби тиснути на Україну

Перед виходом публікації WSJ Дональд Трамп неодноразово заперечував, що говорив про будь-які "невідповідні речі" з іноземним лідером. Крім того, у п'ятницю він прямо заявив журналістам у Білому домі, що не обговорював жодних питань щодо Байдена із президентом Зеленським.

Тим часом, у четвер у Палаті представників Комітет з питань розвідки провів перші закриті слухання у справі щодо можливого тиску з боку Трампа на Зеленського, пов'язаного з імовірною вимогою відкрити в Україні розслідування проти родини Байдена. Слухання проводилися за участю головного інспектора розвідувальної спільноти Майкла Аткінсона та стосувалися скарги співробітника розвідки після телефонної розмови президентів України та США.