Я зроблю все, що в моїх силах, для звільнення в'язнів у Росії і на Донбасі — Сенцов

Український режисер і колишній політв'язень Кремля Олег Сенцов обіцяє зробити все можливе для звільнення українських в'язнів, які залишилися в кремлівських катівнях і в тюрмах на Донбасі.

Про це він заявив на першій після звільнення пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спасибі всім... Ми дуже вдячні за те, що ви нас підтримували і за те, що змогли нас врятувати... І звичайно, наступні слова про тих людей, які ще залишилися там, про наших полонених, про полонених на Донбасі. Я дуже сподіваюся, що їх теж зможуть витягнути. Ми всі будемо для цього старатися. Я теж зі свого боку зроблю все, що в моїх силах", - сказав Сенцов.

Він додав, що, крім наших полонених, у Росії є і громадяни цієї країни, які борються "за себе, за свою вільну Росію і за нашу Україну"

"Це наші справжні брати. Ви самі знаєте, що там відбувається, зокрема останні арешти й швидкі суди... Я б хотів, щоб ми не поділяли, це теж в'язні Кремля", - акцентував Сенцов.

Читайте також: Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вітає звільнення Сущенка і Сенцова

Як повідомлялося,7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. До України в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонених моряки й 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Його та активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на споживання їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу примусового годування".