Катастрофа МН17: ПАРЄ моніторитиме хід слідства

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) призначать доповідача з моніторингу розслідування та притягнення до відповідальності за збиття пасажирського літака рейсу МН17.

Про це заявила голова комітету ПАРЄ з правових питань та прав людини Порхідур Сунна Аверсдоттір, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

"Я хочу відзначити, що на початку жовтня, як голова комітету, призначу доповідача з повноваженнями оцінювати прогрес, зроблений під час розслідування цієї трагедії та притягнення причетних до відповідальності", - заявила Аверсдоттір.

Ісландський парламентарій також наголосила, що обміняний 7 вересня Росією і Україною свідок у збитті літака рейсу МН17 Володимир Цемах, повинен бути доступний для нідерландської влади.

"Факт, що Україна дозволила Цемаху відбути до Росії, не означає, що він більше не співпрацюватиме у слідстві щодо цієї жахливої події", - зазначила Аверсдоттір.

Читайте також: Росія триматиме Цемаха подалі від слідства і суду - родичі загиблих у катастрофі MH17

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня відбулося взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб у форматі "35 на 35". До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії українців та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.