Дії Росії в Україні та деінде позбавили її права на партнерство у G7 - Трюдо

Якщо Джастіну Трюдо доведеться особисто зустрітися із Володимиром Путіним, він безпосередньо висловить йому усі занепокоєння щодо неналежної поведінки Росії.

Про це сам Трюдо розповів після завершення саміту лідерів G7 у французькому Біаріцці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Під час міжнародних самітів я ніколи не уникав дискусій, у яких брав участь Путін. Я навіть мав особисті розмови із ним, під час яких наголошував на занепокоєнні Канади рядом вчинків Росії. Якщо випаде можливість, я повторю це знову і вислухаю, що він скаже на це”, - відповів Трюдо на запитання про можливу присутність Володимира Путіна у статусі гостя на майбутньому саміті G7 у США.

Водночас Трюдо наголосив, що Росія нині не може мати повноправний партнерський статус у рамках G8. “Важливо визнати, що G7 - це зібрання держав-однодумців, рішуче налаштованих рухатися уперед позитивним для світової економіки чином. Натомість дії Росії в Україні та деінде точно позбавили її права на партнерство у цій групі”, - зауважив глава уряду Канади.

Він додав, що Україна була серед основних тем зовнішньополітичного блоку дискусій лідерів країн G7.

“Протягом останніх кількох днів ми обговорили кілька найактуальніших проблем, серед яких: ядерні випробування Північної Кореї, посилення протистояння із Китаєм, відносини з Іраном, стан справ у Лівії, ситуація в Україні й криза в Сирії”, - підсумував Трюдо.

Читайте також: Трюдо: Канада не підтримує повернення Росії до G7

Як повідомлялося, президенти США та Франції Дональд Трамп та Еммануель Макрон у телефонній розмові у вівторок, 20 серпня, домовилися повернути Росію до «Великої сімки» уже в наступному році. Уряди Німеччини, Канади та Великої Британії виступили з критикою цього рішення. Пізніше, за повідомленнями ЗМІ, Трамп допустив запрошення Росії на наступний саміт, який відбудеться у США у 2020 році, як «гостя».

Напередодні президент Європейської ради Дональд Туск наголосив, що на саміт "Групи семи" наступного року доцільно запросити як гостя українського лідера. А відновлення участі Росії – неприпустиме.