Порошенко просить Зеленського визначитися із “червоними лініями” щодо Донбасу

Відео

Петро Порошенко закликав чинного главу держави Володимира Зеленського пояснити, чи раніше оприлюдненні можливі домовленості Тристоронньої контактної групи у Мінську є його директивами та розповісти про бачення “червоних” ліній у досягненні миру на Донбасі.

Про це він заявив на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Представник у ТКГ представляє Президента і має діяти виключно в межах директив, виписаних Президентом. Саме тому ми задаємо питання президенту: чи це є директиви Президента, чи це його бачення капітуляції України? Саме тому ми вимагаємо негайної і швидкої реакції. “Червоні” лінії — це є “ні” капітуляції. “Червоні” лінії — це є “ні” розстрілу наших солдат. “Червоні” лінії — це “ні” легітимізації окупації через механізми визнання податкового, режиму власності”, - підкреслив Порошенко.

Він просить чинного Президента визначитися з цими “червоними” лініями та надав, що “мир на умовах капітуляції це не є мир, це є капітуляція”.

Екс-глава держави нагадав, що введені РНБО економічні обмеження щодо тимчасово окупованих територій були викликані де-факто конфіскацією державної і приватної власності на цих територіях Донецької і Луганської областей; переведення із гривневої в рубльову зону населення і відповідних промислових підприємств, та виведення цих підприємств з українського податкового режиму.

Читайте також: П’ять років тому відкрили "нормандський фронт" боротьби з агресією РФ - Порошенко

“Так само провокаційною є формулювання питання щодо одностороннього припинення вогню і надання наказу ЗСУ щодо заборони їм вести вогонь у відповідь. Як сьогодні сказали, це все одно, що поставити наших солдат до стінки на розстріл зі зброї окупантів”, - переконаний Порошенко.

Водночас він нагадав, що із 19 режимів припинення вогню протягом останніх п’яти років жоден не передбачав забрати в українських військових право на самозахист. Та додав, що, за даними СММ БСЄ, у 90 % випадках порушення режиму припинення вогню винні російські окупаційні сили.

“У даному випадку треба абсолютно чітке роз’яснення, чи були такі директиви і що за цим стоїть”, - підкреслив колишній Президент.

Водночас він висловив жаль, що у Мінську не йшлося про запровадження миротворчого контингенту за мандатом Ради Безпеки ООН на Донбасі.

Як повідомлялося, спеціальний представник голови ОБСЄ Мартін Сайдік після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі в Мінську 5 червня заявив, що ТКГ на наступному засіданні розгляне питання про зняття економічної блокади з ОРДЛО. За словами Сайдіка, ця пропозиція була зроблена представником України на переговорах у Мінську Леонідом Кучмою. Сайдік додав, що її підтримали й представники ОРДЛО, і це питання буде винесено на розгляд засідання економічної підгрупи під час наступної зустрічі.

За даними прес-секретаря Кучми Дарки Оліфер, на переговорах ТКГ Кучма висловив позицію Президента України Володимира Зеленського, яка полягає в тому, що економічна блокада Донбасу є проблемою, і її треба вирішувати.