Указ Путіна про паспорти РФ на Донбасі ускладнить переговори для Зеленського – FT

Указ президента Росії Володимира Путіна щодо видачі паспортів РФ жителям окупованих територій на сході України вочевидь ускладнить позиції для новообраного президента України Володимира Зеленського у мирних переговорах по Донбасу.

Таку оцінку висловило впливове американське видання Financial Times.

"Указ опублікований на веб-сайті Кремля лише через три дні після того, як Україна обрала нового президента", - звертає увагу видання.

Кремль заявив, що запровадив це "з гуманітарними цілями" для того, щоб "захистити права і свободи" жителів району, численність яких оцінюється в 3,7 млн, пише газета. Однак, це "ймовірно, ще більше ускладнить згасаючі мирні переговори між Москвою і Києвом, які новообраний президент Володимир Зеленський пообіцяв відновити".

Читайте також: Повзуча окупація: Україна закликає ЄС відреагувати на указ Путіна

Як повідомляв Укрінформ, у середу президент РФ Володимир Путін затвердив указ "Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом у громадянство Російської Федерації у спрощеному порядку". У документі зазначається, що мешканці окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.