Чеське видання вибачилося за статтю про Зеленського, але змінило лише заголовок

Редакція Český rozhlas Plus змінила заголовок матеріалу про новообраного президента України Володимира Зеленського, однак у самому тексті не вбачає нічого образливого і неприйнятного.

Про це йдеться у листі, який отримало й оприлюднило на своїй сторінці у Facebook Посольство України в Чеській Республіці, що зверталося до редакції за роз'ясненнями з приводу цього матеріалу.

«Що стосується заголовка, то я вважаю його невдалим, і тому ми змінили його. Автор коментаря сподівався на те, що всі слухачі і читачі зрозуміють іронію, і передусім, що вони уважно читатимуть весь текст, щоб зрозуміти контекст», - йдеться у листі шеф-редактора.

Таким чином, заголовок матеріалу «Єврей на чолі українських фашистів» змінено на «Єврей очолив Україну».

Читайте також: Україна вимагає від чеського ЗМІ вибачень через статтю про Зеленського

Водночас, зміст коментаря Яна Фінгерланда про результати президентських виборів в Україні у програмі «Думки та аргументи» керівництво редакції вважає «фактично правильним» і нічого неприйнятного у ньому не вбачає, як не вбачає і причин для видалення тексту з сайту й аудіоархіву.

Як повідомлялося, українське диппредставництво у Празі просило видалити коментар Фінгерланда, опублікований 23 квітня 2019 року на сайті Český rozhlas Plus, з інтернет-сторінки й аудіоархіву, а також опублікувати вибачення.

Зокрема, посол Євген Перебійніс у своєму листі написав, що "нападки на Україну, країну, яка, на думку ряду міжнародних організацій, належить до найбільш толерантних щодо національної політики в Європі, неприпустимі".