У середу ВР може завершити розгляд "мовних" поправок

У вівторок Верховна Рада зупинилася на 1975 поправці до законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної. Залишилося розглянути 107 поправок і ВР має встигнути пройти їх у середу.

Про це заявив глава парламенту Андрій Парубій, закриваючи вечірнє засідання ВР, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Також Парубій повідомив, що відбудеться відкрите засідання Комітету з питань культури і духовності, на яке запрошуються представники всіх фракцій і всі, хто причетний до прийняття закону.

«Нам дуже важливо, щоб процес відбувався максимально прозоро, щоб ми знайшли всі компромісні позиції і виклали їх в один документ. Я зобов’язуюсь цей документ вислати кожному народному депутату. Що важливо для мене - щоб у день голосування ніхто не міг сказати, що він не знає за що голосує, щоб у день голосування кожен мав змогу ознайомитися і знати предмет голосування. І говорю вам відверто, нам потрібно буде зібрати всі голоси, які є», - сказав Парубій.

Разом з тим він звернувся до депутатів із закликом відмовитися від відпусток і відряджень у четвер.

«Жодних відпусток, жодних відряджень! До мене приходило кілька депутатів із відпустками - відкладіть: невідомо, коли і як ми зможемо вийти на таке історичне рішення. Хай усі до одного будуть у залі. І я впевнений, ми зберемося, впевнений Україна переможе», - зазначив Парубій.

Читайте також: Рада вже розглянула 1890 поправок до "мовного" законопроекту

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 28 лютого розпочала розгляд у другому читанні законопроекту про мову, до якого було подано понад 2 тисячі поправок.

У першому читанні “мовний” законопроект було ухвалено 4 жовтня 2018 року.

Документом пропонується, зокрема, створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови.