Прокурори зачитали чверть обвинувального акту у справі Вишинського

Під час судового засідання у четвер представники прокуратури АР Крим зачитали чверть обвинувального акту у справі керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського. Суд оголосив перерву до 15 квітня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, із 80 сторінок обвинувального акту прокурори Євген Комаровський і Валерій Хараїм зачитали 18.

У документі йшлося про те, що на початку 2014 році особа на ім'я Захар Виноградов запропонував Кирилу Вишинському очолити представництво російського "МИА "Россия сегодня" в Україні. У свою чергу Вишинський погодився на пропозицію і приступив до виконання обов'язків керівника згаданого представництва.

При цьому обвинувачений, за твердженням прокуратури, розумів, що основою його діяльності буде не об'єктивне висвітлення дійсності, а ведення інформаційної війни, маніпулювання суспільною свідомістю, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації проти України.

За версією прокуратури, з 2014 по 2017 роки Вишинський розмістив на підконтрольному "МИА "Россия сегодня" інтернет-ресурсі "РИА Новости Україна" 72 публікації, у яких, як свідчать висновки проведених експертиз, є заклики до зміни територіальних меж і форми державного устрою України, виправдовується анексія Криму і спростовується агресія Росії відносно України. Також у одній зі статей агітувалося за створення на території України нової держави під назвою "Новоросія" зі столицею у Донецьку.

Загалом проведена на замовлення прокуратури текстуальна експертиза встановила: розміщені Вишинським публікації просувають ідеї про те, що Україна - це несамостійна держава, яка зазнає краху в політичній, соціально-економічній і оборонній сферах, а український народ історично не здатен на самостійні перемоги у війні.

Також експертиза показала: у публікаціях є думка про те, що українська влада є фашистська, деструктивна, байдужа до свого народу, ЗСУ і добровольці - аморальні і воюють за гроші, а війна на Донбасі незрозуміла для більшості українців.

При цьому РФ позиціонувалася як така, що беззаперечно переможе у воєнних діях з Україною, а для США і західноєвропейського політикуму відносини з Росією важливіші, ніж Україна з її територіальними проблемами.

Читайте також: Суд розпочав розгляд справи Вишинського

Також у статтях ішлося про те, що вибори, які відбулися в так званих ДНР і ЛНР, є легітимними, а тому ці території юридично відокремилися від України, і цей процес є незворотнім.

Наступне судове засідання у справі Вишинського відбудеться 15 квітня о 16 год. 15 хв.

Як повідомляв Укрінформ, Вишинського затримали у Києві 15 травня 2018 року. Тоді за результатами слідчих дій було отримано докази того, що інформація, розміщена на інтернет-ресурсі "РИА Новости Украина", містить заклики, спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, державній і інформаційній безпеці.

Вишинського заарештували без права внесення застави і оголосили підозру в державній зраді. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі в разі визнання його винним. Він усі обвинувачення заперечує.

Пізніше Вишинський під час засідання суду у його справі заявив, що виходить з українського громадянства і звернувся до президента РФ Володимира Путіна за захистом.

Українська сторона неодноразово заявляла, що готова розглянути питання передачі Вишинського Росії в обмін на утримуваних там українців.

За результатом досудового розслідування прокуратура АР Крим направила обвинувальний акт відносно Вишинського до Подільського райсуду Києва для розгляду по суті. Вишинський утримується у Київському слідчому ізоляторі.

26 березня Подільський райсуд столиці подовжив Вишинському термін тримання під вартою до 24 травня.