Владі треба налагоджувати діалог з "Нацдружинами" - соціальний психолог

Передвиборчі протестні акції "Національних дружин" поєднують у собі політичну інтригу і потяг значної частини людей до самопрезентації, проте владі треба налагоджувати з протестувальниками діалог для стримування ситуації.

Про це заявив соціальний психолог радник Національного інституту стратегічних досліджень Олег Покальчук у інтерв’ю Укрінформу.

"Давайте все ж таки подивимося на масштаби цих подій ("акцій гніву" Нацдружин - ред.). Якщо ми говоримо про 10 тис. маніфестантів, то в масштабі країни це нічого не означає. Взагалі нічого! Тому насправді це незначні події", - сказав Покальчук.

За його словами, вулична маніфестація – це атавістичний спосіб виявити свою думку, коли немає інших засобів комунікації.

"Насправді, це постмодерністські акції, які або технічно організовані, або поєднують у собі політичну інтригу, певний перформанс і потяг значної частини людей до самопрезентації. Безумовно, вони мають вплив на масову свідомість, адже за допомогою картинки можна створити будь-яку ілюзорну реальність. На цьому побудовані всі комп’ютерні ігри. Тобто фактично сьогодні вуличні маніфестації і участь у них – це різні варіанти комп’ютерних ігор, тільки анімовані: живі люди пірнають у це і грають", - зазначив він.

Читайте також: Аваков вважає, що Нацдружини і Нацкорпус не завадять проведенню виборів

Водночас Покальчук висловив переконання, що владі не слід ігнорувати ці акції і започатковувати діалог з їх учасниками. Він зауважив, що тут виникає проблема спікера, оскільки у нас немає людей, які можуть у певний момент виступати від імені влади і яким люди віритимуть.

"Але діалог мусить бути для стримування ситуації. Для її зміни вже трошки запізно, а для стримування він цілком можливий, щоб показати, що влада є", - вважає соціальний психолог.