Нафтогаз без Коболєва: Клімкін прокоментував можливе рішення уряду

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає дуже важливою особисту роль голови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва у реформуванні компанії і на тристоронніх перемовинах щодо транзиту газу через Україну після 2019 року.

Про це він заявив на брифінгу у вівторок, 5 березня, відповідаючи на запитання, чи позначиться на переговорній позиції України на тристоронніх газових перемовинах можливе непродовження контракту з Коболєвим, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю, що реформування "Нафтогазу" є винятково важливим для того, щоб мати сильну позицію в тристоронніх консультаціях з Європейською комісією і з Росією... Я вважаю, що Андрій Коболєв багато зробив для реформування "Нафтогазу". Ми тісно співпрацюємо з ним у протидії "Північному потоку-2". Звичайно, позиція держави - це не позиція особистості, але, тим не менше, його особиста роль, безумовно, є дуже важливою", - сказав Клімкін.

Він акцентував, що Україні потрібно мати сильну переговорну позицію, оскільки Росія зараз вичікує, сигналізуючи і навіть говорячи прямо, як на останніх тристоронніх консультаціях у Брюсселі, що спочатку вона дочекається виборів.

Клімкін нагадав, що на цих консультаціях позиція ЄС була висловлена дуже чітко: законодавство України змінилося, воно зараз набагато глибше адаптоване до європейського, законодавство ЄС теж змінилося в напрямку прийняття Третього енергопакету.

"Тому будь-які "договорняки", які мали місце у попередній реальності, вже неможливі, оскільки будь-який контракт на транзит, який має бути укладений, має базуватися на європейському праві. Але друге питання - це ефективний анбандлінг, тобто розділення ключових сфер функціонування (НАК "Нафтогаз" - ред.) теж має відбутися, оскільки це важливо у контексті виконання ключових європейських правил, і це важливо для нашої сильної переговорної позиції", - резюмував глава зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Коболєв розповів, хто має займатися питаннями контрактів із менеджментом Нафтогазу

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні колегії Міністерства соціальної політики у Києві 28 лютого Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд планує 22 березня завершити 5-річний контракт з менеджментом НАК "Нафтогаз України" на тих умовах, які були чинними протягом п'яти років.

Водночас, за повідомленнями ЗМІ, наглядова рада НАК "Нафтогаз України" ухвалила рішення продовжити контракт з головою правління компанії Андрієм Коболєвим, і встановити йому місячний оклад у розмірі 2,08 млн гривень, бо нове законодавство дає наглядовій раді держкомпанії повноваження приймати рішення щодо контрактів із менеджментом. Таким чином, розмір окладу голови Нафтогазу відповідатиме рівню, який був встановлений у попередньому контракті.

Раніше Гройсман заявляв, що уряд перегляне умови контракту менеджменту Нафтогазу через "захмарні" заробітні плати керівників компанії.