США зробили заяву щодо отримання Україною Томоса про автокефалію

Сполучені Штати назвали вручення Києву Томоса про визнання автокефалії Православної церкви України "історичним досягненням" та пообіцяли й надалі підтримувати український народ.

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Майкла Помпео, поширеній у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Проголошення 6 січня автокефалії незалежної Православної церкви України є історичним досягненням в той час, як Україна прагне визначити своє майбутнє. З цієї важливої нагоди Сполучені Штати підтверджують свою непохитну підтримку суверенної, незалежної України", - підкреслюється в документі.

Як зауважив Помпео, Сполучені Штати зберігають рішучу підтримку релігійної свободи, включаючи свободу для членів релігійних груп сповідувати релігію відповідно до своїх переконань, без зовнішнього втручання.

Читайте також: Держава не чинитиме жодного тиску на парафіян — Порошенко

Глава Держдепартаменту також привітав висловлювання митрополита Епіфанія про те, що Православна церква України є відкритою для всіх православних вірян. Крім того, американська сторона підтримала заклик митрополита до урядових посадовців і церковних діячів сприяти толерантності та повазі до свободи представників усіх релігій.

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. У неділю, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі відбулося вручення Томоса та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.