Україна може ухвалити найбільш ліберальний у Європі мовний закон - депутат

Закон про державну мову, який розглядається профільним комітетом до другого читання, є ліберальнішим, ніж подібні закони в будь-якій європейській країні.

Про це заявив один з авторів законопроекту “Про забезпечення функціонування української мови як державної", народний депутат від фракції “Народний фронт”, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький на дискусії “Україноцентрична регуляція: результати введення квот та перспективи другого читання закону про мову”.

“З моєї точки зору, закон є надзвичайно ліберальним. Ліберальнішим, ніж будь-який інший закон, який є в будь-якій іншій європейській країні. Нас за це дуже часто критикують. На жаль, ми змушені йти на певні речі, тому що відбувається тиск зі сторони наших європейських партнерів, які є членами НАТО... Є кілька країн, таких, як, наприклад, Угорщина, яка блокує наші активності в НАТО. І тому для того, щоб “вибити” такі небезпечні козирі для нашої безпеки, ми робили все, аби задовольнити всі бажання тих людей, які переживають за наше майбутнє, ...тому закон дуже ліберальний і демократичний”, - пояснив Княжицький.

Депутат переконаний, що закон буде дієвим, оскільки в ньому вперше передбачені серйозні санкції — покарання за порушення законодавства про українську мову.

Читайте також: Порошенко застерігає від спекуляцій на мовному законі перед виборами

"Я думаю, що буде створено кілька органів. Це комісія, яка організовуватиме іспити, навчання, затверджуватиме стандарти української мови, і Уповноважений з прав мови. Окрім того, що Уповноважений сам зможе діяти і захищати права тих людей, які звертатимуться до нього щодо порушення мовних прав, він також контролюватиме діяльність інших органів, таких як Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, Управління з прав споживачів і багатьох інших органів, які зобов’язані виконувати мовне законодавство”, - зазначив Княжицький.

У законі також ідеться про функції підтримки розвитку української мови. За словами Княжицького, людей, які в побуті спілкуються російською, ніхто не каратиме і не переслідуватиме. “Навпаки, держава буде створювати додаткові навчальні центри, допомагатиме фінансово організації навчання тих людей, які самі поки що не знають української мови, але хотіли б її вивчити”, - підкреслив політик.

Княжицький зазначив, що буде даний час для вивчення української мови та адаптації до мовного законодавства. На його думку, закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної" у другому читанні ухвалять на початку наступного року.

До законопроекту подано понад 2 тис. поправок. Зараз документ опрацьовується в Комітеті з питань культури і духовності. До роботи долучені громадські активісти.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яким пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Це рішення підтримав 261 депутат.