Глава ПА НАТО назвала захоплення суден України “навмисним провокаційним кроком” РФ

Новообраний президент Парламентської асамблеї НАТО Маделін Мун закликала Росію звільнити захоплені в Керченській протоці українські кораблі та припинити перешкоджати Україні користуватися своїм правом на вільне судноплавство в ній та Азовському морі.

Про це повідомляється на сайті ПА НАТО.

"Останніми місяцями Росія навмисно посилила напруженість в Азовському морі шляхом обшуків українських суден, які відправляються з та до українських портів. У 2003 році Росія та Україна підписали договір про те, що обидві мають право на вільне судноплавство в Азовському морі та Керченській протоці. Захоплення суден України є провокаційним кроком, який, судячи з усього, є навмисним загостренням напруженості в регіоні", - заявила Мун.

Президент ПА НАТО висловила сподівання, що Росія відступить від цього порушення міжнародного права.

Читайте також: Туск обіцяє зробити все для консолідації ЄС на підтримку України

"В іншому випадку це тільки посилить напруженість і нестабільність в регіоні та призведе до подальшої ізоляції (РФ - ред.) від міжнародного співтовариства. Тому я закликаю Росію прислухатися до закликів до стримування та деескалації, зроблених НАТО та Європейським Союзом", - підкреслила Мун.

Як повідомляло агентство, у неділю, 25 листопада, під час планового переходу кораблів ВМС України "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яна Капу" з Одеси у порт Маріуполь в Азовському морі російська сторона вчинила акт збройної агресії. Всупереч Морській конвенції ООН та угоді між РФ та Україною щодо співпраці в Азовському морі, російські прикордонні кораблі обстріляли українські судна та захопили їх разом з екіпажами. Шестеро українських моряків отримали поранення під час обстрілу.

У зв'язку з новим проявом збройної агресії з боку РФ Президент України Петро Порошенко підписав указ, який передбачає введення в дію рішення РНБО щодо запровадження в Україні воєнного стану.

У понеділок Рада безпеки ООН збирається на позачергове засідання щодо розвитку подій у Чорному та Азовському морях, де напередодні Росія вчинила акт збройної агресії проти українських кораблів і моряків.

Фото: nato-pa.int