СБУ з 2014 року збирає докази втручання Росії у внутрішні справи України

СБУ з 2014 року формує доказову базу російського втручання у внутрішні справи України та фінансування тероризму на українській території.

Про це голова Служби безпеки Василь Грицак заявив на брифінгу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми продемонструємо фрагменти аудіорозмов, які були перехоплені СБУ раніше. Ці файли - лише невелика частина доказової бази, яка формується службою починаючи з 2014 року. Ці матеріали ретельно збираються, аналізуються, частина з них буде обов'язково покладена (і вже покладена) в кримінальні провадження, які потім будуть розглядатись українськими судами. Я переконаний, що частина з них піде і в міжнародні суди, якими будуть підтверджені факти втручання РФ у внутрішні справи України, а також факти фінансування тероризму на території нашої держави", - заявив Грицак.

Він також продемонстрував фрагменти розмов колишнього "глави ЛНР" Валерія Болотова з його "радником з політичних питань" Павлом Карповим ("Павловим"), кілька фрагментів записаних у різний період розмов між безпосереднім куратором організації діяльності в ОРДЛО Максимом Поляковим ("Полярником") з підзвітним російській адміністрації політтехнологом і консультантом керівника псевдореспубліки "ДНР" Дмитрієм Коновим ("Чайкою"), а також фрагмент розмови куратора Полякова з "міністром доходів і зборів ДНР" (2014—2018) Олександром Тимофєєвим ("Ташкентом").

"Ці розмови явно і яскраво демонструють "російські вуха" при приведенні до влади у 2014 році лідерів так званих псевдореспублік. Так само вони яскраво демонструють причетність безпосередньо функціонерів адміністрації президента РФ до організації проведення всупереч законодавству України "виборів". Йдеться і про процес підрахунку голосів, і фальсифікацію результатів навіть цього фейкового "волевиявлення" в цілому", - зазначив голова СБУ.

Він також звернув увагу, що документування оприлюднених розмов відбувалось у рамках кримінального провадження ще у 2014 році і публічно вони продемонстровані вперше.

"Хочу зазначити, що з 2014 року нічого не змінилось, навіть дійові особи, як ми спостерігаємо, майже одні й ті самі за рідкісними винятками. Змінились деякі куратори, наприклад замість Карпова опікується важливими питаннями з управління в адміністрації президента РФ громадянин Філатов - це управління президента з закордонного співробітництва", - зауважив глава СБУ.

Читайте також: "Переможці" визначені, цифри намальовані - Грицак про фейкові вибори в ОРДЛО

Раніше Грицак заявив, що майбутнім "переможцям" фейкових виборів на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей вже “намалювали” в адміністрації Путіна показники “підтримки” населення.

Як повідомлялось, бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада так звані позачергові вибори.

У МЗС України заявили, що наміри окупаційної адміністрації РФ провести "позачергові вибори" на тимчасово окупованих територіях Донбасу грубо порушують зобов'язання Росії як сторони Мінських домовленостей.