Парубій пропонує Раді у четвер узятися за оновлення складу ЦВК

Голова Верховної Ради Андрій Парубій пропонує парламенту 5 липня розпочати розгляд питань про звільнення членів Центральної виборчої комісії і призначення нових.

Про це він сказав на засіданні Погоджувальної ради у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У четвер я пропоную розпочати день із розгляду питання звільнення членів Центральної виборчої комісії і, відповідно, після цього - призначення нових членів виборчої комісії. Ми мали розмову з головами фракцій і я зазначив, що консультації можуть тривати до 1 липня, надалі ми будемо переходити до рішення в залі», - сказав спікер.

При цьому Голова ВР наголосив, що далі відкладати розгляд цих питань не можна, бо «в серпні ЦВК вже має почати певні дії з підготовкидо виборів Президента».

«Тому у четвер ми маємо це питання пройти, прийняти рішення і нарешті оновити українську ЦВК», - наголосив спікер.

Читайте також: Парубій обговорив з американським сенатором резолюцію щодо Голодомору

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 23 січня підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії, у списку - 14 кандидатів. Глава держави також підписав лист про звільнення 13 нинішніх членів ЦВК.

5 лютого подання надійшло в парламент. 

16 квітня Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про завершення спецперевірки кандидатів на посади членів ЦВК. За його словами, усі 14 кандидатів успішно пройшли спецперевірку, але вакансій у ЦВК лише 13, тому одного з претендентів необхідно відсіяти.

Проте за результатами консультацій голів парламентських фракцій та Парубія 16 травня деякі фракції виступили за продовження консультацій щодо процедури призначення нового складу ЦВК.