Мадуро залишиться президентом Венесуели

Чинний президент Венесуели Ніколас Мадуро перемагає на виборах глави держави, що відбулися в неділю.

Про це свідчать результати голосування, які в телеефірі оприлюднила голова Національної виборчої ради Тібісай Лусена, повідомляє ТАСС.

Оброблено вже більше 90% бюлетенів. Мадуро заручився підтримкою понад 5,8 млн виборців, його найближчий переслідувач Енрі Фалькон - 1,8 млн, говориться в повідомленні.

"Ця тенденція має незворотний характер", - зазначила Лусена, додавши, що вибори пройшли без будь-яких пригод. До участі в голосуванні були запрошені понад 20,5 млн осіб, явка становила трохи більше 46%.

Лусена додала, що результати виборів слід поважати. "Ми просимо всіх, як в країні, так і на міжнародному рівні, поважати результати виборів, поважати народ Венесуели, який прийняв рішення в мирі, і це те, чого люди хочуть для майбутнього цієї країни", - сказала вона.

Ніколас Мадуро вже подякував співгромадянам, які проголосували за його переобрання на виборах глави держави. Відповідну заяву він зробив, виступаючи в неділю ввечері перед своїми прихильниками.

"Спасибі за те, що були зі мною в стількох битвах, спасибі за те, що вибрали мене президентом республіки на період з 2019-го по 2025 рік", - сказав Мадуро.

Венесуельський лідер також розкритикував заяву кандидата від опозиції Енрі Фалькона, який раніше звинуватив владу у підкупі виборців і відмовився визнавати результати голосування. На думку Мадуро, така позиція є проявом неповаги до співгромадян, які прийшли виконати свій громадянський обов'язок.

Читайте також: США звинуватили президента Венесуели в наркоторгівлі

США напередодні виборів заявили, що вважають вибори у Венесуелі нелегітимними.

Президентські вибори у Венесуелі проходять на тлі глибокої економічної і політичної кризи. Опозиція закликала бойкотувати голосування, перш за все тому, що багато провідних опонентів чинного президента-соціаліста Ніколаса Мадуро перебувають у в'язниці, змушені були тікати за кордон, або позбавлені можливості висуватися як кандидати на виборах. Найбільші опозиційні партії Венесуели участі в голосуванні не беруть. На цих виборах перемога нинішнього президента гарантована, зазначали оглядачі.

Попередні президентські вибори, на яких Мадуро з мінімальною перевагою обійшов популярного опозиційного політика Енріке Капрілеса, пройшли при явці майже 80% громадян.