Порошенко сподівається, що миротворці ООН зайдуть на Донбас до кінця року

Президент України Петро Порошенко робить усе можливе для розгортання миротворчої місії на Донбасі вже у 2018 році.

Про він це заявив у інтерв’ю українським телеканалам у п’ятницю, 13 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я роблю все можливе для того, щоб ми розгорнули цю (миротворчу – ред.) місію вже у 2018 році», - сказав Порошенко.

Він зазначив, що півтора-два роки тому світ і слухати не хотів про миротворців.

«По-перше, вони казали, що це дуже дорого – це декілька мільярдів доларів; по-друге, ніхто не поїде в Україну для того, щоб допомогти встановити мир як ключовий елемент Мінських домовленостей і повернути захоплені росіянами землі під український суверенітет. На сьогодні в нас більше чотирьох десятків країн погодилися взяти участь у складі миротворчої операції починаючи від Канади та інших представників країн «Великої сімки» і завершуючи країнами ЄС, які не є членами НАТО», - поінформував Порошенко.

Читайте також: МВС готує плани дій на випадок будь-якого сценарію на Донбасі - Аваков

Він акцентував, що як тільки Росія прийме позицію всього світу щодо необхідності розгортання повноцінної миротворчої місії ООН на Донбасі, "ми готові негайно виносити це питання на голосування в Раду Безпеки ООН".

«Багато членів Ради безпеки готові підтримати узгоджений проект (резолюції - ред.) Я особисто звернувся до генерального секретаря ООН Антоніо Гуттереша, щоб на схід України була спрямована оціночна місія, щоб ООН оцінило вартість, чисельність, терміни розгортання, попередні умови, і щоб почалася практична робота щодо реалізації зазначеного проекту», - сказав Порошенко.

Він зауважив, що для прибуття в Україну оціночної місії не потрібне рішення Радбезу ООН – вона може приїхати за рішенням генсека ООН.