Україна прагне конструктивних відносин з арабським світом – Президент

Президент Петро Порошенко закликав кувейтську сторону підтримати намір України отримати статус спостерігача в Організації Ісламського співробітництва.

Про це він заявив під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Кувейту шейхом Сабахом Халідом Аль-Хамадом Ас-Сабахом, повідомляє офіційне інтернет-представництво глави держави.

"Петро Порошенко попросив кувейтську сторону підтримати намір України отримати статус спостерігача в Організації Ісламського співробітництва", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, глава держави подякував кувейтській стороні за підтримку ініціатив України в рамках міжнародних організацій та висловив сподівання на подальше плідне співробітництво на цьому напрямі.

Зі свого боку шейх Сабах Халід Аль-Хамад Ас-Сабах високо оцінив внесок України як непостійного члена Ради Безпеки ООН протягом 2016-2017 років у справу підтримання миру та безпеки в світі, а також захисту прав людини.

Зазначається, що сторони підтвердили необхідність подальших міжнародних зусиль для забезпечення дотримання основоположних принципів міжнародного права, передусім щодо поваги до територіальної цілісності та суверенітету держав.

Читайте також: Українці зможуть отримувати візи в аеропорту Кувейта

Президент поінформував кувейтську сторону про продовження Росією переслідувань мусульманського населення в окупованому Криму та звернувся до еміра Кувейту з проханням сприяти полегшенню долі кримських татар та захисту їх прав.

Водночас Порошенко підтвердив прагнення України розвивати стабільні та конструктивні відносини з країнами арабського світу. Він підкреслив безальтернативність розв’язання регіональних конфліктних ситуацій шляхом мирних переговорів.

Співрозмовники привітали досягнуту в ході візиту домовленість щодо лібералізації візового режиму для громадян України.

На зустрічі також обговорювалися питання регіональної безпеки.