Аваков просить Гройсмана скликати позачергове засідання Кабміну

Глава МВС Арсен Аваков просить скликати позачергове засідання Кабміну через те, що суд відпустив з-під варти чоловіка, який прострелив ногу поліцейському.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

"Суддя Шевченківського райсуду відпустив з-під варти чоловіка, який зробив вогнепальне поранення поліцейського, коли він охороняв суд від вторгнення туди радикалів. Суд по суті схвалив стрілянину в поліцейського і не вважає це тяжким злочином", - зазначив Аваков.

За словами глави МВС, це ганебне рішення зобов'язує його, як міністра, відреагувати.

Зокрема, він вимагає від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі дії судді, а від прокуратури і апеляційного суду - негайно винести справедливе рішення за фактом нанесення вогнепального поранення поліцейському.

"Зранку звернувся до Прем'єр-міністра з проханням скликати позачергового засідання Кабміну. Я не бачу, як в таких умовах поліцейські і гвардійські сили можуть виконувати невластиву для себе функцію охорони судів", - заявив міністр.

Він додав, що відповідно до ст.160 закону "Про судоустрій і статус суддів", охороняти суди повинна спеціальна судова охорона, однак створення цієї служби котрий рік саботується працівниками Державної судової адміністрації, а виділені державним бюджетом кошти незрозуміло як витрачаються.

"В умовах, що склалися, фактичного саботажу суддів і судової адміністрації, буду вносити проект постанови Кабміну про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіціі і Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, раз у перехідному періоді вважають вогнепальне поранення поліцейського дрібним провиною!", - пообіцяв Аваков.

Читайте також: Справа Труханова: під судом підстрелили силовика, почалася бійка

Як повідомлялося, 15 лютого під час обрання запобіжного заходу меру Одеси Геннадію Труханову у подвір'ї Солом'янського райсуду відбулися протистояння між представниками добровольчих батальйонів, націоналістичних організацій і правоохоронцями. Під час бійки одному правоохоронцю прострелили ногу. Поліція порушила кримінальну справу стосовно чоловіка, який вистрелив у ногу поліцейському за ч. 3 ст. 345 ККУ (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

За даними Червоного Хреста, загалом під час сутичок під судом 15 лютого постраждали 20 чоловік.