Порошенко розкритикував польський закон проти "бандерівської ідеології"

Закон про заборону “бандерівської ідеології”, ухвалений польським парламентом, не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

Про це заявив Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

“Ухвалений законопроект не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею”, - підкреслив Порошенко.

За його словами, оцінки, які містяться в цьому рішенні, є “абсолютно необ'єктивними та категорично неприйнятними”.

Читайте також: Cенат Польщі вночі прийняв закон про заборону “бандерівської ідеології”

Глава Української держави зазначив, що “глибоко стурбований” відповідним польським законом, і наголосив, що історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон.

Як повідомлялося, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

МЗС України висловило глибоке занепокоєння у зв'язку з ухваленням Сеймом цього документа. У міністерстві сподіваються, що Сенат Польщі виявить політичну мудрість у питаннях, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин.

31 січня комісії Сенату Польщі без поправок підтримали відповідний законопроект, яким передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі.