Голос української дипломатії завжди був проєвропейським — Порошенко

Протягом всієї сторічної офіційної історії, незважаючи на те, де перебували представники української дипломатії — на території України чи в еміграції, їхні голоси завжди залишалися проєвропейськими і вони працювали задля ідеї державності й незалежності.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на урочистому заході з нагоди 100-річчя української дипломатії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Коли на їх очах, за мовчазної згоди Європи, буквально розчленували і знову окупували державу, українські дипломати продовжували боротьбу за Україну в еміграції. Поруч з українською творчою і науковою інтелігенцією, українська дипломатія залишалася вагомою силою, яка завжди мала свій голос. І цей голос завжди був проєвропейським. У кожен із моментів історії України, на кожному з його етапів, він не мовчав”, - сказав глава держави.

Він наголосив, що якби сто років тому вдалося зберегти сильну, незалежну, демократичну Україну, то багатьох трагічних подій ХХ століття світові вдалося б уникнути.

Проте Президент нагадав, що тодішні політики не зуміли відділити головне від другорядного, недооцінили важливість єдності перед лицем зовнішньої загрози.

“Попри все, ідеї державності, української свободи і незалежності не зникли. Вони продовжували плекатися в середовищі нової української еліти, насамперед, плеядою яскравих дипломатів”, - підкреслив Порошенко.

Читайте також: Президент підписав закон про підтримку телерадіокомпаній з Криму

За його словами, навіть коли інші не вірили, українська дипломатія не сумнівалася і невтомно працювала й відкривала для України нові можливості.

Як повідомляв Укрінформ, українська дипломатична служба, яка веде свою історію від підписання 22 грудня 1917 року законопроекту про створення Генерального секретарства міжнародних справ, відзначає 100-річчя.

Згідно з Указом Президента від 21 листопада 2005 року, встановлено і щорічно відзначається 22 грудня професійне свято українських дипломатів - День працівників дипломатичної служби.