Українці мають знати про реформи, інакше до влади повернуться популісти - Мінгареллі

Громадські активісти мають стежити за тим, щоб у реформи закладалося поліпшення життя найбільш вразливих верств населення, і пояснювати це людям, інакше популісти можуть скористатися їхньою бідністю для повернення до влади.

Про це заявив голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі у виступі на Всеукраїнському форумі "Громадська асамблея: SMART реформи", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо ми хочемо у 2019 році уникнути повернення до влади в Україні популістів, тоді необхідно, щоб за реформами справді стояло населення. Це важко, бо на сьогодні реформи ще не призвели до покращення рівня життя більшості українців - вони й далі залишаються бідними і тяжко виживають... Соціальна нерівність у цій країні є на неприйнятному рівні. Україна - це багата країна, в якій дуже багато бідних людей", - сказав Мінгареллі.

У цьому контексті він підкреслив, що саме громадянське суспільство має подбати про так зване соціальне зчеплення, тобто про те, аби щоразу ще на етапі проектування реформ закладалося у якомусь секторі поліпшення життя найбільш вразливих груп українців як одна з їх головних цілей.

"Політикам ми це довірити не можемо", - зауважив Мінгареллі.

Читайте також: Мінгареллі - про земельну реформу: Не можна віддавати "ласі шматки" олігархам

Він також наголосив, що важливо роз'яснювати населенню сенс і значення реформ, а також говорити про те, що у середньостроковій перспективі вони дадуть позитивні результати, які вплинуть на їхнє повсякденне життя.

"Необхідно пояснювати людям, що метою реформ є створення адекватних умов, нових робочих місць і поліпшення життя найбідніших. Це залишається вашим завдання, бо без вас ми не зможемо пояснити людям суть процесу реформ, а відтак закладемо основу для повернення популістів", - сказав голова Представництва ЄС в Україні, звертаючись до учасників форуму.