Глава МЗС вірить, що Україна зможе порозумітися з Угорщиною

Угорщина не може зашкодити зближенню України з Євросоюзом, оскільки наша держава вже підписала Угоду про асоціацію з ЄС, має з країнами-членами ЄС безвізовий режим, спільні практичні проекти і плани на майбутнє.

Про це заявив у прямому ефірі "112 каналу" міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Навіть якщо якесь засідання з ініціативи угорців буде перенесено, це ніяк не зашкодить змісту нашої співпраці (з ЄС. - Ред.). У нас є Угода про асоціацію, у нас є безвізовий режим, у нас є плани на майбутнє, практичні проекти, у нас є рух до цифрового союзу, до того, яким чином розвивати проекти у сфері енергетики і транспорту. Цьому всьому за визначенням Угорщина шкодити не може", - сказав Клімкін.

Водночас він підкреслив, що з метою пошуку взаєморозуміння необхідно розмовляти і з угорською громадою в Україні, і з владою Угорщини.

Читайте також: Уряд Угорщини консультується із Шуфричем про відносини з Україною

"Я угорцям сказав: євроінтеграції наших громадян угорського походження не можна досягти, просто роздаючи угорські паспорти. Рецепт успіху євроінтеграції для них у тому, щоб рухатися з Україною до Європейського Союзу. І насправді вони це усвідомлюють, але, зрозуміло, що є внутрішньополітична ситуація, є емоція. Проте я впевнений, що ми поступово досягнемо порозуміння - нам потрібно постійно і послідовно на це працювати", - резюмував Клімкін.

Як повідомляв Укрінформ, через новий закон про освіту в Україні, який змінює підхід до навчання мовами нацменшин, Угорщина заблокувала грудневе засідання комісії "НАТО – Україна".

Ще раніше уряд Угорщини заявив про намір блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС із Україною.