У відносинах Україна-НАТО слід розрізняти політичний і практичний аспекти – Маронкова

При розгляді питання відносин Україна-НАТО важливо розрізняти політичний аспект, який залежить від консенсусу всіх членів Альянсу, і практичний, який активно просувається на різних рівнях.

Про це заявила у виступі на міжнародній конференції «Система регіональної безпеки у Східній Європі. Місце і формати залучення України» директор Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я б хотіла чітко сказати, що дуже важливо розрізняти політичну частину відносин Україна-НАТО і практичну» , - сказала Маронкова.

Вона зауважила, що політична частина, зокрема, план дій щодо членства України в НАТО, участь нашої держави у певних програмах тощо є питаннями, які потребують згоди усіх членів Альянсу.

Читайте також: У НАТО пов'язують безпеку країн-членів з ситуацією в Україні

Водночас є практичні аспекти співпраці, в яких задіяні країни-члени НАТО. За словами Маронкової, з часів Бухарестського саміту цей процес триває вже десять років, і незважаючи на різні політичні дискусії, Україна має цей практичний інструмент, який можна використовувати для просування реформ.

«Є підтримка НАТО України у практичній співпраці через певні трастові фонди, через радників, через міністерства, які здійснюють реформування сфери безпеки. Водночас багато роботи відбувається на двосторонньому рівні між країнами-членами Альянсу і всіма відомствами України, які охоплюють безпекову сферу», - акцентувала Маронкова.