Закон про освіту: Гриневич зустрінеться з угорським колегою в жовтні

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зустрінеться з міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом у жовтні.

Про це Укрінформу повідомили в МОН, коментуючи інформацію щодо прохання угорського міністра про особисту зустріч із Гриневич на Закарпатті 25 вересня для обговорення нового закону про освіту. 

"Враховуючи, що міністр не планувала поїздку на Закарпаття і фізично перебуває сьогодні в Києві, на жаль, вона не зможе зустрітися з паном Золтаном Балогом. Однак слід зазначити, що вже передбачено зустріч Лілії Гриневич з міністром людських ресурсів Угорщини у жовтні за попередніми домовленостями між сторонами", - йдеться у відповіді Міністерства освіти та науки.

У відомстві зазначили, що лист з пропозицією зустрічі був отриманий міністерством у п'ятницю, 22 вересня, о 19.30 на скриньку міжнародного відділу МОН. Таким чином, фактично він був отриманий зранку у понеділок, 25 вересня.

Читайте також: Угорський міністр хоче зустрітися з Гриневич через закон України про освіту

Як повідомлялося, міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балога звернувся до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з пропозицією особистої зустрічі для обговорення нещодавно ухваленого Україною закону про освіту. Зокрема, зустріч пропонувалося провести у понеділок, 25 вересня, на відкритті нового навчального року в угорськомовному Інституті імені Ференца Ракоці ІІ в місті Берегове на Закарпатті.

Також, за повідомленнями ЗМІ, у понеділок, 25 вересня, на Закарпатті з робочим візитом також планує побувати і спікер Національних зборів Угорщини Ласло Кевер.

Верховна Рада 5 вересня схвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 19 вересня його підписав Голова Верховної Ради Андрій Парубій і направив на підпис Президентові.

Однак у ряді країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою. 

Водночас у законі про освіту передбачено, що діти нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або декількох дисциплін.