"Блакитні каски" по-путінськи можуть обернутися визнанням кордонів ОРДЛО – експерт

Ексклюзив

Заява глави МЗС Німеччини про те, що згода Росії на введення "блакитних касок" на Донбас може стати першим кроком для ослаблення санкцій, продиктована передвиборчими мотивами, так само як і "ініціатива" Путіна.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив експерт Німецького товариства зовнішньої політики Штефан Майстер.

"Зігмар Габріель відразу заговорив про послаблення санкцій, що слід віднести на рахунок виборчої кампанії в Німеччині та бажання частини СДПН і німецького населення поліпшити відносини з Росією", - сказав Майстер.

При цьому він вказав, що Міністерство закордонних справ чітко висловилося: для цього повинні бути виконані певні умови, які укладені в Мінських угодах, включаючи повністю функціонуюче перемир'я.

Водночас заява президента РФ Володимира Путіна про згоду на введення на схід України миротворців ООН також, цілком можливо, продиктована наближенням передвиборчої кампанії в самій Росії. "Незрозуміло, чому Путін зараз вніс цю пропозицію, можливо, він хоче представити себе як міжнародного посередника, в тому числі і з видом на майбутні вибори в Росії", - міркує експерт.

Він нагадує, що ідея миротворчої місії ООН існує вже досить давно, але цю російську пропозицію можна розглядати як привід, щоб серйозно обговорити створення реального перемир'я.

Читайте також: Україна довела до відома генсека ООН позицію щодо миротворців на Донбасі

Майстер вказав на дві проблемні речі: сепаратисти, згідно з російською концепції, повинні бути включені у врегулювання питання і, отже, в такому разі це означатиме їх визнання на міжнародній арені. Те, що Москва пропонує розмістити війська виключно на лінії зіткнення, а не на всій окупованій території аж до кордону з Росією, також призвело б де-факто до міжнародного визнання контактної лінії в якості кордону, а тим самим і зміцненню статус-кво. Саме цього домагається Путін, але ні те, ні інше не є прийнятним для України, зазначає співрозмовник агентства.

Майстер наголошує, що федеральний уряд Німеччини дуже серйозно сприймає пропозицію, однак вимагає дотримуватися чітких правил, в тому числі, про розміщення миротворчих військ на всій території.

Він також вважає, що Захід включиться в процес лише тоді, коли Москва і Київ вирішать всі спірні питання між собою.