Їхав на побачення, а потрапив до лап ФСБ

Аналітика

Цинічне викрадення в Білорусі 19-річного Павла Гриба – усім українським парубкам наука

Зникнення Павла Гриба, сина колишнього прикордонника Ігоря Гриба, який займається створенням капеланської служби в силових органах, знову показало усю підступність нашого ворога. Батько стверджує, що російські спецслужби банально викрали хлопця в Білорусі, виманивши його з України під виглядом зустрічі з дівчиною, з якою він познайомився в інтернеті. Увесь цинізм полягає в тому, що ФСБшники таким чином забезпечують потрібну інформаційну картинку напередодні російсько-білоруських військових навчань Захід-2017. Які ж навчання без «реальних» диверсантів і терористів? Тому, шановні, співвітчизники, майте це на увазі, подорожуючи у приватних справах у сусідні держави. Особливе нагадування українським активістам. Знайомлячись з кимось в інтернеті будьте уважні і обережні, за привабливою «аватаркою» і милою розмовою може цілком виявитися безлика, але вкрай небезпечна російська спецслужба.

Для путінських спецслужб усі активні українці - «терористи»

Цинізму російським спецслужбам ніколи не бракувало. І цього разу теж. Колишній прикордонник Ігор Гриб, повідомив, що спецслужби Росії викрали його сина Павла під час відвідин Білорусі. Про це він написав у Facebоok.

"24 серпня 2017 року мій син Павло (19 років) поїхав до міста Гомель на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах, без особистого знайомства, спочатку в VK, а потім в Скайп, яка з його слів, мала приїхати на зустріч з Російської Федерації", – написав батько.

Він зазначає, що за домовленістю Павло мав повернутись в той же день. Коли на наступний день він не повернувся, батько поїхав до Гомеля на його пошуки і там з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 КК РФ (терористичний акт). А ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю м. Сочі. За словами батька, молодий хлопець мав патріотичну позицію, але за станом здоров’я безпосередньої участі в активних діях - в АТО чи деінде, не брав.

Білоруські прикордонники на запит батька про сина зробили вигляд, що нічого не знають. В той же час українська прикордонна служба підтвердила інформацію про перетин хлопцем кордону через пункт пропуску "Нова Гута" (Чернігівська область, Україна) - "Нові Яриловичі" (Гомельська область, Білорусь).

«Цинізм російських ФСБшників ні для кого не є секретом. Вони не в перший раз викрадають громадян України і звинувачують їх у всіх смертних гріхах. Такі випадки були і в Росії, і в окупованому Криму. Можливо, зараз ми маємо справу з прецедентом, коли за фальсифікованою справою викрали українського підлітка на території іншої держави», - зазначив народний депутат Дмитро Тимчук, який підключився до розшуків та направив відповідні звернення до посольства України в Мінську.

Депутат розраховує, що до розслідування обставин зникнення Павла Гриба також підключаться міжнародні партнери, зокрема, ОБСЄ і це допоможе надати хід.

Українцям в Мінськ їхати не рекомендується – там зараз повно ФСБшних пасток

Експерти схильні вважати, що чергове викрадення українського громадянина (а, судячи з усього, це саме і сталося) є спланованою провокацією російських спецслужб напередодні російсько-білоруських військових навчань Захід-2017, що плануються на території Білорусі у вересні.

Богдан Яременко, експерт з питань зовнішньої політики і політики безпеки, голова правління ГО «Майдан закордонних справ», коментуючи ситуацію,  зазначив, оскільки і Україна, і НАТО висловили занепокоєння цими навчаннями і попередили, що уважно за ними стежитимуть, цілком зрозуміло, що російські та білоруські спецслужби будуть лізти зі шкіри "забезпечуючи проведення навчань". «При цьому їх інтересом може бути провокування і фальшування справ з диверсантами, шпигунами і т.д., а також проведення інформаційних заходів, які засвідчили б, що немає жодних підстав для міжнародного занепокоєння, що експертна та інші спільноти вільно та гарно комунікують з білорусами допоки уряди їх країн "влаштовують істерику" навколо Заходу-2017», - припустив експерт.

Він вкотре нагадав українцям про те, що ми маємо справу з надзвичайно підступним ворогом, і закликав поберегтися їздити в Білорусь найближчим часом. Особливо якщо ви або ваша родина чи близькі люди - активні патріоти, брали участь в АТО, були учасником Майдану і тому подібне.

«Зникнення в Білорусі 19-річного хлопця, чий батько пов"язаний в Україні зі створенням капеланської служби в правоохоронних органах, нагадало історію минулого тижня у нас, в Майдані закордонних справ. Одного з колег по Фонду несподівано запросили виступити найближчим часом в Мінську на тему регіональної і глобальної безпеки. Ми обговорили у себе це запрошення. Нам видалось дуже підозрілим таке нагальне запрошення від людей, з якими ми раніше не співпрацювали, та ще й збіг у часі цього запрошення з проведенням великих російсько-білоруських військових навчань Захід 2017. Благо, що сумарний досвід співробітників Фонду дає можливість розуміти, що подія такого роду не може відбуватися без різнопланового супроводу спецслужб, і як саме вони працюватимуть.

На наш ввічливий, хоч і прямолінійний лист до "приймаючої сторони" в Мінську про те, що сайти Майдану ЗС заблоковані в Росії, що щонайменше проти двох співробітників Фонду в РФ відкриті кримінальні справи, що наші видання раніше вилучалися білоруською митницею як заборонені, ми отримали відповідь, що, дійсно, нашу безпеку і недоторканість у Мінську гарантувати не можна», - привів історію з власного досвіду Богдан Яременко.

Від себе додамо. Все ж таки після гучних «поїмок» російськими спецслужбами українських «терористів», «шпигунів» та «диверсантів» (Роман Сущенко, Артем Панов та інші) пора зрозуміти, що в Росії можуть зробити терориста, причому з особливим цинізмом, як зі звичайного журналіста чи будівельника, так і 76-річного хворого шахтаря чи з 17-річного студента. Головне, щоб був український паспорт. То чи не варто ще раз подумати про власну безпеку?..

Марина Нечипоренко, Київ