Семерак про повернення "Межигір'я": Ми знайшли юридично правильний шлях

Рішення Київського апеляційного господарського суду про визнання недійсними договору міни та договори купівлі-продажу, за якими було відчужено резиденцію "Межигір'я", дає змогу продовжити процес повернення майна у державну власність.

Про це сказав на прес-конференції в Укрінформі міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

"Вчора, 1 серпня, Київський апеляційний господарський суд прийняв рішення про визнання недійсними договорів купівлі-продажу та договору міни об'єкту "Пуща-Водиця" у Київській області, що дає можливість продовжити процес повернення у державну власність цього майна і визначити орган, який буде здійснювати від імені держави управління цим майном", - зазначив Семерак.

Посадовець нагадав, що це вже друге рішення суду на користь держави у справі щодо незаконного відчуження майна на території урочища "Межигір’я".

"У квітні цього року Вищий господарський суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції, якими було встановлено правомірність укладення угод щодо відчуження державного майна. Тепер є рішення Київського апеляційного господарського суду. Насправді для нас це перемога. Незважаючи на те, що законність такої оборудки компаніями Януковича тривалий час ніхто не оскаржував, ми змогли знайти юридично правильний шлях, щоб розпочати процес повернення вкраденого майна у державну власність", - підкреслив міністр.

Читайте також: Суд повернув "Межигір'я" державі

Як відомо, у 2007 році розпорядженням Кабінету міністрів України будівлі, споруди та інше майно, розташоване на території урочища "Межигір’я" та закріплене за комплексом "Пуща-Водиця" (м. Київ, вул. Вишгородська, 150), на пропозицію Мінприроди, погодженою з Державним управлінням справами і Фондом державного майна, було передано до сфери управління Мінприроди, а згодом - до статутного капіталу НАК "Надра України".

У 2007 році між ТОВ "Медінвесттрейд" та Національною акціонерною компанією "Надра України" було укладено договір міни нежитлових приміщень майнового комплексу відпочинку "Пуща-Водиця".

У листопаді 2007 року компанія "Медінвесттрейд" продала резиденцію "Межигір'я" іншій маловідомій компанії під назвою "Танталіт", яка фігурує у багатьох кримінальних справах, пов’язаних з Януковичем. Пізніше ТОВ "Медінвесттрейд" взагалі було ліквідоване.