Контактна група констатувала, що "хлібне перемир'я" дає результати

Учасники засідання Тристоронньої контактної групи констатували, що кількість обстрілів знизилася завдяки оголошеному 21 червня так званому хлібному перемир'ю.

Про це повідомила в Facebook Дарка Оліфер - прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми. 

"Учасники Тристоронньої контактної групи і представники ОРДЛО погодилися, що завдяки "хлібному перемир'ю", про яке було заявлено 21 червня 2017 року, кількість обстрілів знизилася. Це перемир'я залишається основним очікуванням мирних жителів Донбасу. Режим тиші є безпосередньою вимогою для життєзабезпечення людей, особливо для проведення польових робіт", - написала вона.

За словами Оліфер, українська сторона вкотре звернула увагу на посягання на безпеку співробітників СММ ОБСЄ, які, як і раніше, відбуваються на непідконтрольній Україні частині Донбасу. "Всі випадки насильства по відношенню до співробітників місії повинні бути розслідувані, а винні - суворо покарані. В першу чергу це стосується трагічного інциденту, через який у квітні 2017 загинув представник СММ", - наголосила вона.

Читайте також: Курц закликав ОБСЄ "особливо сконцентруватися" на конфлікті в Україні

Крім того, про наростаючу агресію по відношенню до патруля СММ на території ОРДЛО сказав сьогодні і спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік, який закликав представників ОРДЛО не допускати такого розвитку подій.

Як зазначила Оліфер, в гуманітарній підгрупі українська сторона робить все заради звільнення заручників, і в цьому процесі бере участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

"Представники ОРДО визнали, що утримують 55 осіб, ОРЛО - 14 осіб, не зазначивши при цьому конкретних імен. Ми вимагаємо інформацію про всіх, кого незаконно утримують в ОРДЛО, в цілому мова йде про 132 людей. В тому числі, у нас немає інформації про долю журналіста Станіслава Асєєва: представники ОРДО стверджують, що у них немає ніяких даних про Станіслава", - наголосила Оліфер.

При цьому, за її словами, Київ продовжує наполягати на скасуванні всіх нелегітимних рішень, в тому числі щодо "лінії зіткнення", "офіційної грошової одиниці" і "податкової системи".

"Українська сторона ставить питання про повернення під контроль України територій, захоплених незаконними збройними формуваннями в порушення Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і про повернення незаконних збройних формувань до Мінської лінії 19 вересня 2014 року", - заявила прес-секретар Кучми.