Турчинов вірить, що ВР ухвалить план звільнення окупованих територій

Секретар РНБО Олександр Турчинов сподівається, що найближчим часом буде завершена розробка законопроекту про зміну формату антитерористичної операції на Донбасі і парламент його оперативно розгляне.

Про це він сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Я вважаю, що в нас не так багато часу для ухвалення відповідних рішень. Сподіваюся, що вже цього тижня відбудеться експертне обговорення, і після внесення Президентом цього законопроекту до парламенту депутати не зволікатимуть з позитивним голосуванням", - сказав він. 

За словами Турчинова, головний акцент у цьому законопроекті робиться саме на завданнях держави, спрямованих на звільнення окупованих територій. "Тобто ми не просто констатуємо факт російської окупації, а на законодавчому рівні визначаємо комплекс силових і дипломатичних кроків, які повинні забезпечити звільнення окупованих територій", - підкреслив секретар РНБО.

Відповідаючи на уточнювальне запитання щодо ініціативи по створенню Оперативного штабу в зоні АТО, Турчинов сказав: "Це один з механізмів військового і цивільного управління в зоні воєнного конфлікту".

Він пояснив, що згідно із законопроектом, такий штаб створюється указом Президента і йому буде надано якнайширші повноваження для реалізації завдань оборони і звільнення окупованих територій, підпорядковані всі армійські і силові структури, військово-цивільні адміністрації. "Тобто має бути одна жорстка вертикаль, яка за необхідності забезпечить і функціонування в цих областях режиму воєнного стану. Але головне - створюється правовий механізм ефективного використання Збройних сил для захисту країни від російської агресії в умовах гібридної війни, розв'язаної проти України", - додав Турчинов.

Секретар РНБО також роз'яснив, що після ухвалення такого закону юридично АТО буде завершена. "Тільки-но буде ухвалений цей закон, що розширює правове поле і надає повноваження, необхідні для захисту країни, не обмежені рамками закону "Про боротьбу з тероризмом", АТО в нинішньому своєму форматі буде завершена", - підсумував Турчинов.

Як повідомлялося, 13 червня Турчинов заявив, що в Україні треба завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. "Це дуже серйозне питання, що вимагає обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений Президенту, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений до Верховної Ради", - сказав він.

Згідно з календарним планом Верховної Ради, останнє пленарне засідання поточної, 6-ої, сесії 8-го скликання відбудеться 14 липня.

Повний текст інтерв'ю буде опублікований на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.