Третину Ради та Кабміну мають становити жінки - Климпуш-Цинцадзе

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що 150 депутатів Верховної Ради і третину уряду мають становити жінки.

Про це вона сказала на спільній прес-конференції з виконавчим директором структури "ООН Жінки", заступницею Генерального секретаря ООН Фумзілє Мламбо-Нгкука, повідомляє Урядовий портал.

"Зараз жінки мають надто мало впливу на ухвалення ключових рішень і процеси в Україні. Наш пріоритет - підвищення участі жінок у політичному житті, вдосконалення механізму забезпечення їхньої присутності в органах української влади. Я вважаю, що нашою метою має бути третина жінок у парламенті, це близько 150 мандатів, і бодай третину уряду мають становити жінки. Це забезпечить більш ефективну роботу, вищу якість ухвалення рішень, дозволить розглядати питання всебічно та всеохоплююче", - сказала Климпуш-Цинцадзе

За її словами, досвід найбільш успішних країн Європи свідчить, що рівна участь жінок в управлінні державою позитивно впливає на її розвиток.

"Уряди і парламенти європейських країн сформовані наполовину жінками. Жінки також мають бути ширше залучені до мирних переговорів. Буде корисно залучити жінок-переселенців, які безпосередньо мають досвід зіткнення із конфліктом і здатні його трансформувати в продуктивний ресурс", - підкреслила віце-прем’єр-міністр.

Фумзіле Мламбо-Нгкука підтвердила, що "присутність жінок у переговорних процесах прискорює досягнення домовленостей і підвищує якість встановленого миру". На її думку, кризовий момент спонукав українців розпочати внутрішню перебудову, руйнування гендерних стереотипів.