У Вільнюсі відбувся перший день III Форуму вільної Росії

Фото

У литовській столиці пройшов перший день опозиційного III Форуму вільної Росії, на якому обговорювалися актуальні проблеми світової політики, сценарії виходу Росії із системної кризи.

Про це повідомляє з місця подій кореспондент Укрінформу.

Організатори повідомили, що в Вільнюс на Форум приїхали представники 32 регіонів Росії, а також політики, які перебувають в еміграції. У перший день для участі у Форумі зареєструвалися приблизно 300 осіб. Обговорювалися теми: «Нова зовнішньополітична реальність», «Еміграція і метрополія: досвід і завдання співробітництва», «Децентралізація та федералізація: як наблизити владу до людей», «Активізм в Росії: досвід організації громадянського опору і протестних акцій в умовах профанації виборів». «Чи може Росія залишитися світською країною?». «Люстрація: очищення через страждання».

Обговорюючи проблеми майбутньої люстрації в Росії, Гаррі Каспаров зазначив, що в Росії після перемоги демократії люстрацією справа не обмежиться, багатьом діячам нинішнього режиму загрожує просто кримінальна відповідальність: «Навіть за путінськими законами вони - злочинці!».

Литовський політичний журналіст Вітаутас Бруверіс вважає, що Захід і досі не усвідомив: режим Путіна з його прагненням послабити Євросоюзу, повернути Європу в XIX століття, є екзистенційною загрозою для демократичних країн.

«Захід не готовий до нової холодної війни. Потрібна консолідована політика щодо Путіна, недостатньо тиску, персональних та секторальних санкцій, ізоляції, потрібна ще політика деструкції і демонтажу цього режиму. І, звичайно, потрібна підтримка України. Захід не виконав зобов'язання за Будапештським меморандумом. І тепер повинен її підтримувати в інтересах своєї ж безпеки. Там відбувається історичний злам, зсув розпочався і триває. В Україні - Кащеєва смерть Володимира (Путіна, - ред.). Можливість для вклинювання Кремля в життя Заходу спричинила кризу традиційних інститутів демократії. Не Путін сильний, а ми слабкі. Тож треба посилити наші інституції!»

На завершення першого дня Форуму виступив голова Верховної Ради Литви в 1991 р., який проголосив відновлення незалежності (пізніше – голова Сейму Литви) Вітаутас Ландсбергіс. Він закликав боротися з «всесвітнім свинством», маючи на увазі під цим агресивну політику Кремля.

Форум вільної Росії проходить у Вільнюсі відкритому форматі: у його роботі беруть участь політики, публіцисти, блогери, журналісти, громадські активісти, а також відомі міжнародні експерти (у тому числі з України). Серед учасників дискусій заявлені, зокрема, Айдер Муждабаєв (Україна) і адвокат кількох українських політв'язнів, в тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, Марк Фейгін. Вони виступлять у другий, останній день Форуму.

Форум вільної Росії - постійно діючий майданчик, одним з головних завдань якої є формування інтелектуальної альтернативи путінському режиму, альтернативи, на базі якої можлива побудова нової, європейської, Росії.

Російські пропагандистські ЗМІ та дев'ятьох російських дипломатів, які подавали акредитацію, на Форум не пустили.