Узурпація влади Януковичем: як судді КСУ виходять сухими з води

Слідство наразі не має достатньо доказів для оголошення підозр суддям Конституційного Суду, які ухвалювали рішення про скасування Конституції 2004 року.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко під час звіту у Верховній Раді, відповідаючи на запитання депутата Єгора Соболєва, чому досі не повідомлено жодної підозри суддям КСУ.

"Така справа (стосовно суддів КСУ. - Ред.) дійсно є, але також існує чинна норма законодавства про те, що будь-який суддя не відповідає за своє рішення в кримінальному порядку. Крім того, свідчення, які на перших етапах були надані декількома суддями КСУ, були ними відкликані", - пояснив він. 

Водночас генпрокурор розповів, що наразі слідчі зосередилися на оцінці законності дій колишнього міністра юстиції, який своїм "волюнтаристським рішенням ввів через друк (у виданні Мін`юсту "Офіційний вісник України". - Ред.) рішення про перехід до старої редакції Конституції, яка на той момент не діяла в Україні".

"Якщо слідство встановить усі необхідні докази та пройдуть всі експертизи, то ця справа також буде направлена до суду, причому в найближчі місяці", - пообіцяв Луценко.

Як відомо, у 2010 році посаду міністра юстиції обіймав Олександр Лавринович.

На початку березня 2014 року ГПУ розпочала кримінальне провадження за фактом узурпації влади екс-президентом Віктором Януковичем. У справі проходять шестеро суддів КС, які ухвалювали рішення про скасування Конституції 2004 року.

В інтерв`ю Укрінформу керівник департаменту спецрозслідувань Сергій Горбатюк повідомив, що шестеро суддів КСУ наразі проходять у кримінальній справі про узурпацію влади Януковичем як свідки.