Допомога USAID для України наступного року може значно скоротитись

Гасло президента США Дональда Трампа "Америка передусім" включає план різкого скорочення допомоги країнам, що розвиваються, у тому числі на 68,8% для України.

Про це свідчить бюджетна пропозиція на наступний фінансовий рік, яка потрапила в розпорядження американського видання Foreign Policy.

У документі, що охоплює перелік допомоги для іноземних країн на 15 сторінках, зокрема, вказується скорочення фінансування програми для України з нинішніх $570,940 до $177,880. В останній графі чітко визначена цифра скорочення - 68,8%.

Це навіть більше ніж на дві третини від нинішнього рівня, хоча в списку існує велика кількість інших країн, де фінансування урізано на 100%. Серед них – Білорусь, Азербайджан, Туркменістан, Чорногорія, Польща, Бразилія, Куба, ряд африканських країн, деякі острівні держави, країни Латинської Америки. При цьому зазначається, що частина фінансування була перенесена зі статті допомоги в цілях розвитку на програму, яка тісно пов'язана з метою національної безпеки США.

Деякі зі скорочень застосовані по відношенню до країн, що розглядалися як стратегічно важливі. Наприклад, зовнішня допомога Україні, спрямована для заохочення політичних і економічних реформ, скорочується на 68,8%, пише видання.

"Однією з основних цілей і напрямів політики США в Україні протягом багатьох років було заохочення держави просуватися в бік створення європейських інституцій", - цитує FP екс-посла США в Україні Уильяма Тейлора, який зараз обіймає посаду віце-президента Американського Інституту миру.

Як зауважив Тейлор, не в інтересах США, щоб Україна знову наближалася в бік Росії.

Тим часом, більшість американських експертів з питань зовнішньої політики й національної безпеки наполягають, що такого роду скорочення "створюють конкретні ризики для інтересів безпеки США". Видання нагадує, що в лютому 121 відставний генерал і адмірал направили відкритого листа до Білого дому й Конгресу Сполучених Штатів із застереженнями щодо урізання коштів на іноземну допомогу та дипломатію. Вони висловили побоювання, що такі скорочення ризикують втратою міжнародного впливу США.