Справу про розкрадання на ОПЗ розглянуть у закритому режимі - САП

Шевченківський райсуд столиці в закритому режимі розглядатиме справу першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергія Переломи та першого заступника голови правління ПАТ «Одеський припортовий завод» Миколи Щурікова, яких звинувачують у розтраті майна підприємства. 

Відповідне рішення ухвалив суддя, задовольнивши клопотання захисту підозрюваних.

Про це інформує Спеціалізована антикорупційна прокуратура на своїй сторінці у Facebook.

«Суд розглянув клопотання захисника обвинуваченого Щурікова М.О. про продовження розгляду кримінального провадження у закритому судовому засіданні. За результатами підготовчого судового засідання, вказане клопотання захисту задоволено та ухвалено рішення про подальший розгляд у вказаному кримінальному провадженні у закритому судовому засіданні», - йдеться у повідомленні.

Захист Переломи та Щурікова обстоював необхідність розгляду справи в закритому режимі ризиком розголошення державної таємниці. Водночас у прокуратурі стверджують, що в матеріалах досудового розслідування відсутня інформація, яка має грифи секретності.

Попри те, що чинний Кримінально-процесуальний кодекс не передбачає можливості оскарження вказаного судового рішення в апеляційному порядку, САП обіцяє інформувати громадськість про перебіг судової справи.

Також у ході судового засідання стало відомо, що листом від 06.12.2016 голова Фонду державного майна Ігор Білоус попросив суд повернути заявлений у даному кримінальному провадженні цивільний позов про відшкодування спричиненої злочином матеріальної шкоди на суму більше 205 млн грн, мотивуючи таке рішення можливістю АТ «ОПЗ» самостійно заявити позов про відшкодування матеріальної шкоди у порядку цивільного судочинства.

"У цьому зв’язку, більш вірогідним результатом розгляду такого позову окремо від кримінального провадження є відмова в його задоволенні, що беззаперечно принесе користь лише стороні захисту при використанні відповідного судового рішення як доказу в кримінальному провадженні на користь обвинувачених", - вказують у прокуратурі.

Розгляд цієї справи Шевченківський райсуд продовжить 22 квітня поточного року.

За версією слідства, Щуріков і Перелома у 2015 році організували схему з виведення коштів шляхом закупівлі за завищеними цінами природного газу для потреб «ОПЗ», чим завдали державі збитків на 205,18 млн грн.