Україна та Канада хочуть практичного втілення оборонної співпраці – посол

Україна та Канада шукають шляхи практичного втілення домовленостей, передбачених оборонною угодою між державами.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів посол України в Канаді Андрій Шевченко.

«Ця угода по своїй суті є меморандумом про співпрацю з усіма сильними і слабкими сторонами такого типу документів. Найголовніший виклик – наповнити його конкретними планами, не залишивши красивою декларацією намірів», - сказав Шевченко.

Він наголосив, що після підписання угоди міністри оборони Канади та України одразу провели «повномасштабний раунд переговорів у широкому форматі, виключно присвячений конкретним шляхам реалізації цієї угоди».

«Одним із напрямків стала передача Україною досвіду війни проти росіян. Канаду це дуже цікавить. Обговорюються різні формати співпраці: і по спільних робочих групах, і по залученню канадських спеціалістів в наші підрозділи, які безпосередньо аналізують війну й розробляють майбутні рішення», - зазначив посол.

За його словами, іншим напрямком співпраці стали військово-політичні консультації.

«Це означає, що військові, дипломати і політики з двох держав спільно обговорюють стан справ і те, як країни можуть краще співпрацювати», - пояснив Шевченко.

Водночас, третім обговореним питанням стало налагодження військового виробництва.

«В угоді є напрямок, який називається «військові розробки і військове виробництво», тож ми дивилися, як виконати це на практиці», - додав дипломат.

Нагадаємо: у понеділок у Оттаві було підписано «Домовленості про оборонне співробітництво між Міністерством оборони України та Міністерством національної оборони Канади та ЗС Канади», що дозволять активізувати двосторонню співпрацю між державами по багатьох напрямках.