Штати закликають ООН приділяти серйозну увагу гібридним загрозам із Москви

Сполучені Штати закликали міжнародну спільноту в ООН приділити серйозну увагу глобальним загрозам гібридних воєн, на нинішньому етапі – з боку Російської Федерації.

З відповідною заявою виступила у п'ятницю заступник постійного представника США при ООН Мішель Сісон, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Це та тема, яка заслуговує нашої серйозної уваги та розгляду", - зазначила американський дипломат під час засідання в РБ ООН у формулі Арріа, ініційованого Україною, на тему: "Гібридні війни як загроза міжнародного миру та безпеки".

Вона підкреслила, що на нинішньому етапі техніка гібридної війни використовується для послаблення демократичних інститутів та дестабілізації вільних відкритих суспільств. "Наприклад, у Європі Росія використовує цілий ряд різних підходів, які ми називаємо зовнішнім впливом – це підтримання різних угруповань, підтримання інвестицій у визначені сектори з метою створення політичного впливу", - зауважила представник США.

Вона також звернула увагу на масовану пропаганду й дезінформацію з боку РФ. "Ми знаємо добре відомі російські урядові платформи Russia Today і Sputnik, ми також знаємо про організації тролів у інтернеті", - підкреслила американський дипломат.

Ще один приклад війни іншими засобами, за її словами, – це російська тактика в Криму, "де був нав'язаний референдум під загрозою зброї, і де продовжується окупація під прикриттям хибної історії та заперечення правди".

У цьому зв'язку Мішель Сісон звернула увагу на важливість багатосторонніх зусиль для протистояння загрозам гібридних воєн, зокрема, в рамках роботи Центру передового досвіду НАТО в Ризі. Це дозволяє країнам "обмінюватися інформацією та формувати стратегію реагування загрозам гібридної війни". США підтримують цілі таких центрів та продовжуватимуть вивчати можливості реагування на гібридні війни, наголосила представник американської місії при ООН.