Нардеп назвала чотири наслідки "блокади" на Донбасі

Народний депутат із фракції БПП Ірина Луценко зауважила, що фракція "Самопоміч" та інші народні депутати, які підтримували блокаду торгівлі з ОРДЛО, мають нести відповідальність за її наслідки.

Про це вона сказала під час засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу підкреслити, що політична відповідальність за всі наслідки блокади мусять нести організатори, в першу чергу політики. Відповідальними є "Самопоміч", чиї депутати організовували блокаду, всі політичні сили, які їх підтримували, в тому числі з всякими парасюками. Наслідки є вкрай негативні. Їх чотири. Наслідок перший - НКРЕ оголосило замість зниження тарифів на електроенергію на 5,8 відсотка підвищення їх на 1 відсоток, враховуючи те, що вугілля тепер треба буде завозити з африканського континенту. За підвищення цін на електроенергію треба подякувати "Самопомочі", яка на сьогодні чесно має взяти відповідальність за це рішення на себе", - сказала Луценко.

Вона додала, що другим наслідком блокади є те, що Міжнародний валютний фонд переніс виділення траншу для України для того, щоб прорахувати, які наслідки для економіки буде мати блокада, яка відбувається на сході України.

"Наслідок третій - якщо ця ситуація буде продовжуватися, то Національний банк України змушений буде гасити курс гривні. За це також треба подякувати "Самопомочі", представникам інших фракцій, всяким парасюкам. Наслідок четвертий - на сьогоднішній день є повідомлення про те, що працівникам, які залишилися на окупованій території, бойовики вже надають для заповнення анкети "18+". Це в першу чергу чоловіки, і ставлять всіх в примусовому порядку на військовий облік. Якщо там не буде роботи, якщо закриються ті підприємства, то 40 тисяч бойовиків можуть поповнитися новими кадрами. Це загроза в першу чергу тим хлопцям, які стоять на сході країни", - сказала Луценко.