СБУ підозрює, що виконавців замаху на нардепа достроково випустили із в’язниці

Двоє виконавців замаху на народного депутата, яких напередодні затримала СБУ, за деякими даними, мали ще б відбувати покарання у тюрмі на території окупованого Криму.

Про це на брифінгу в суботу заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що цікаво - обидва безпосередні виконавці С. і Д. відбували покарання на території тимчасово окупованої АР Крим. Після цього, за нашими даними, вони виїхали у Росію, звідки і прибули на територію України. Думаю, що в рамках кримінального провадження, зареєстрованого Службою безпеки, будуть досліджені обставини, пов'язані з відбуванням ними покарання. У нас є підозри про те, що вони ще повинні були б перебувати на цей час у місцях позбавлення волі", - сказав він.

Голова СБУ вказав на той факт, що російські "фахівці з таких тонких операцій" користуються послугами кримінальних злочинців - "в одного дві ходки, в іншого - три".

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України запобігла спробі замаху на життя народного депутата України, яка планувалася і координувалася з території Росії.

Безпосереднім координатором замаху був уродженець РФ, колишній мешканець Харківської області, який після вторгнення російських військ на Донбас вступив в ряди НЗФ "ЛНР". Під безпосереднім керівництвом спецслужб РФ він здійснював підготовку та координацію діяльності ДРГ на лінії розмежування, зараз перебуває у місті Бєлгород (РФ).

Для виконання злочину ним були підібрані двоє громадян України. Один із них - уродженець Донецької області С., 1980 року народження, раніше тричі засуджений, востаннє відбував покарання за крадіжку у вигляді позбавлення волі терміном 3 роки. Його напарник - уродженець АР Крим Д., 1978 року народження, раніше двічі засуджений, востаннє отримав за розбій 7 років позбавлення волі. Обидва відбували покарання на території тимчасово окупованої АР Крим.