Парубій свідчив у ГПУ стосовно Харківських угод

Голова Верховної Ради Андрій Парубій розповів, що був викликаний на допит у Генеральну прокуратуру у справі про державний злочин, зокрема, стосовно Харківських угод.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Рада", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мені доводиться часто йти в прокуратуру і по періоду Майдану, і по періоду АТО, коли я був секретарем Ради національної безпеки і оборони. Так і цього разу - справа про державний злочин і Харківські угоди як елемент цього державного злочину", - розповів Парубій.

Зокрема, спікер наголосив, що Харківські угоди були важливим елементом "загальної системної концепції по окупації України".

"Це добра справа і правильно поставлений кут зору. Кут зору про те, що відбулося і на Майдані, це був результат довготривалої планомірної операції по підпорядкуванню України Російській Федерації. І цю компанію проводили люди, які були на ключових посадах в державі", - підкреслив він.

Парубій наголосив, що готовий всіляко сприяти слідству, щоб довести цю справу до суду.

Як повідомляв Укрінформ, голову Верховної Ради Андрія Парубія 18 січня допитали як свідка.

Харківські угоди - це угода між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України,  підписана 21 квітня 2010 року у Харкові на той час президентом України Віктором Януковичем та президентом Росії Дмитром Медведєвим.

Згідно з угодою термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі було подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення.

Угода була ратифікована Верховною Радою України та Державною думою Російської Федерації 27 квітня 2010 року.

В Україні домовленості викликали обурення опозиції, екологів, місцевих рад та суспільства загалом. Більшість аналітиків розцінили її як таку, що суперечить Конституції України.