Порошенко нагадав США про Будапештський меморандум

У США не повинні забувати про зобов'язання, взяті на себе в рамках Будапештського меморандуму, за яким надавалися гарантії безпеки Україні в обмін на добровільну відмову від ядерної зброї.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу Bloomberg під час поїздки у Давос для участі у Всесвітньому економічному форумі.

"Я б хотів нагадати про Будапештський меморандум, де США взяли на себе зобов'язання захищати та підтримувати нашу територіальну цілісність та суверенітет, коли ми добровільно віддали ядерну зброю", - сказав Порошенко, коментуючи питання про можливий вплив на Україну зняття санкцій США з Росії.

Глава держави наголосив, що це  - "питання цінностей, а не санкцій" і стосується воно глобальної безпеки.

"Якщо буде дозволено будь-кому починати агресію проти суверенної, незалежної країни лише за її бажання реформуватися, побудувати демократію та боротися за свободу, то це питання цінностей, а не санкцій", - заявив Порошенко.

Президент наголосив, що санкції мають діяти, поки російські війська не покинуть українську територію. Він також підкреслив, що Україна потребує трансатлантичної єдності та солідарності.