Нардеп просить СБУ "витягти" Савченко із гри Кремля

Українські заручники бойовиків насправді є в'язнями Кремля, а народний депутат Надія Савченко втягнута у небезпечну гру, якої треба уникнути всій Україні. 

Таку думку висловив нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Надія Савченко грається у чужу гру, гру Кремля, грається з людиною, чиї ігри ніколи Україну до добра не приводили. ... Всі перемовини (про визволення заручників. - Ред.) мають бути за участі ключових міжнародних партнерів України: Великої Британії, Європейського Союзу, Сполучених Штатів. І відповідальність за долю і звільнення наших заручників має лежати на Кремлі", - заявив парламентарій.

Водночас він наголосив, що тепер головне завдання держави - "в цю гру не втягнутися самим і забрати звідти усіх наших українців". "Я думаю, що це завдання СБУ", - зауважив народний депутат.

За його словами, українські бранці, утримувані в ОРДЛО, є заручниками Кремля. "Вони по всій Росії так утримуються. І Кремль вирішує, коли їх віддати. Для Кремля зараз дуже важливо засунути нам назад "ДНР" і "ЛНР", як таку хворобу. Вони не хочуть за них платити, але вони дуже хочуть, щоб ці "ДНР" і "ЛНР" були у складі України формально, а за фактом були анклавом російського впливу, анклавом поширення хвороби, неспокою. Заручники будуть картою, яку Путін покладе для того, щоб ця гра вдалася", - сказав Соболєв.

Нагадаємо, напередодні Савченко заявила, що домовилася про обмін полоненими у співвідношенні 4 до 1, тобто 226 затриманих в Україні і 52 бранці бойовиків.

З цього приводу Президент Петро Порошенко заявив, що зустрічі Савченко з бойовиками не приносять користі ані Україні, ані їй самій.

12 грудня стало відомо, що народний депутат Надія Савченко в Мінську зустрічалася з ватажками "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. Крім них, на зустрічі було ще кілька людей, які, за словами Савченко, представляли "російську мінську сторону".