ЄС домовився про "запобіжник", від якого залежить безвіз для України

У середу за результатами чергового раунду переговорів між Радою ЄС, Європарламентом та Єврокомісією ухвалений проект законодавчої резолюції про новий механізм призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами, від чого залежить рішення про скасування візових вимог для громадян України.

Про це власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі повідомили у Раді ЄС.

Далі, за процедурою, проект рішення знову має схвалити комітет Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ. Його засідання відбудеться у четвер, 8 грудня.

Після цього резолюція буде винесена на пленарне голосування законодавчого органу ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС уже схвалила мандат на проведення переговорів з Європарламентом про скасування візового режиму з Україною, але політичною умовою є те, що це рішення набуде чинності лише одночасно із домовленостями про новий механізм призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами.

Напередодні президент Європейської ради Дональд Туск наголосив, що ЄС має велику політичну відповідальність перед Україною і Грузією щодо виконання своїх зобов’язань зі скасування візових вимог громадянам цих країн, які виконали усі критерії та умови для цього.