Фракція "Самопоміч" залишила сесійну залу через Новинського

Оновлено

Парламентська фракція "Самопоміч"  залишила пленарне засідання, вимагаючи проголосувати у вівторок скасування депутатської недоторканості депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського.

Перед цим голова фракції Олег Березюк зачитав з трибуни вимоги фракції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не просимо, ми вимагаємо: внести в зал на голосування поданя Генерального прокурора на зняття недоторканості народного депутата Новинського. Друге - ми вимагаємо внести в порядок денний закон щодо недоторканості народних депутатів і розглянути його в залі...Сьогодні ми для того, щоб допомогти уряду і парламенту прийняти якісні рішення, виходимо з цього залу, поки в цей зал не буде внесене подання Генеральної прокуратури", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 6 грудня, відбудеться засідання Регламентного комітету, який розгляне додаткові документи від Генпрокуратури щодо зняття з недоторканності з Новинського.

На засіданні 16 листопада регламентний комітет ВР переніс рішення щодо подання ГПУ стосовно народного депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського та звернувся до генпрокурора Юрія Луценка з проханням надати додаткові матеріали. Зі свого боку, Луценко заявив, що Генпрокуратура передала додаткові матеріали, але не може надати матеріали допитів.

Новинського підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 146 ("Незаконне позбавлення волі або викрадення людини") та ч. 1 ст. 365 ("Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу") Кримінального кодексу України. У поданні ГПУ йдеться про перевищення влади Новинським та скоєння ним злочинів спільно з екс-президентом Віктором Януковичем та правоохоронцями Києва при незаконному позбавленні волі архієпископа (нині - митрополит) Олександра (Драбинка), коли той був помічником нині покійного предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Володимира (Сабодана).

Сам Новинський своєї провини не визнає та вважає справу політичною.