Для Донеччини реформа місцевого самоврядування є архіважливою – Жебрівський

Для Донецькій області нины реформа місцевого самоврядування є архіважливою, і зовсім не прийнятний ніякий «особливий статус» регіону.

Про це у п'ятницю на своїй сторінці в Facebook заявив голова Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Жебрівський.

«Для Донеччини реформа місцевого самоврядування є архіважливою. Постійно наголошую на цьому. Інші області можуть дозволити собі розтягнути реформу ще на рік. А ми – ні! Бо від цього залежить те, наскільки швидко ми звільнимо окуповану територію і відновимо мир. І зволікання з реформою неприпустиме. Зволікання з реформою місцевого самоврядування додає аргументів кремлівському дракулі», - написав губернатор.

За його словами, Путін і його європейська «група підтанцьовки» і «тутешні дружбани» постійно хочуть надати Донбасу «особливий статус». «Що таке «особливий статус» і яка його мета? Для кого цей «особливий статус»? Для Путіна, для Захарченка і Пушиліна, чи може Януковича? Так цей особливий статус у них вже був усі попередні 25 років! Натомість простих громадян їхній «особливий статус» - не бачив і не бачить «в упор». Хіба що – як дешеву робочу силу. Мета путінського «особливого статусу» – розчленування і знищення України як такої», - пояснив Жебрівський.

Він підкреслив, що, наприклад, децентралізація неприйнятна для Путіна, тому що це істотно зміцнить Україну і Донецьку область зокрема, тому що дасть поштовх для розвитку місцевих громад і громадян.

Жебрівський поскаржився, що і на місцях гальмують децентралізацію діючі мери деяких міст, голови районних рад, голови РДА.

Він пояснив, чому деяким в Україні не вигідна децентралізація: «Латифундисти і власники «заводів-газет-пароплавів»... насправді цих людей є не більше 50 чоловік!!! Вони не хочуть втрачати «нажитого непосильною працею». Вони дуже добре розуміють, що децентралізація і реформа місцевого самоврядування суттєво похитне їхню владу в регіоні і знищить сформоване тут ними «кріпосне право». Їм треба буде йти на вибори. А сьогодні люди на Донеччині вже не ті, що були ще 3-2 роки тому. Тому й гальмують процес і вставляють кілки в колеса. І шукають найменших зачіпок, щоб якомога довше повладарювати у своїх уділах». Але, Жебрівський підкреслив, що людей на Донеччині такий порядок справ, такий лукавий «особливий статус» не влаштовує.